Gå rett til innhold

Statusoppdatering om situasjonen i Ukraina 31. mars

Situasjonen ved Zaporizjzja kjernekraftverk er fortsatt alvorlig, med gjentakende problemer med strømforsyning og påfølgende behov for nødstrømsaggregater.

Sist oppdatert: 31. mars 2023 15:54

Zaporizjzja kjernekraftverk 

Fra ukrainsk side er det fortsatt store bekymringer rundt personellsituasjonen på Zaporizjzja kjernekraftverk. Det reduserte antall ansatte ved anlegget har i lengre tid vært en sikkerhetsrisiko som også IAEA har påpekt. Det jobbet rundt 11 000 personer på kjernekraftverket før den russiske invasjonen av Ukraina. Den ukrainske operatøren Energoatom har tidligere rapportert at av de 6 700 arbeiderene som ble igjen for å drifte det russiskokkuperte kjernekraftverket har 4 300 arbeidere forlatt russiskokkupert område. Det er fortsatt usikkerhet rundt hvor mange russiske arbeidere som har ankommet anlegget.  

IAEAs direktør Grossi var onsdag 29. mars på besøk ved Zaporizjzja kjernekraftverk for å oppdatere seg på situasjonen siden hans første besøk i september 2022. Som flere andre trekker Grossi frem noen av anleggets sårbarheter: den totale belastningen på personell, skader på anleggets infrastruktur som følge av beskytning, mangel på etablering av beskyttelsessone for anlegget, og gjentatte brudd på den eksterne strømforsyningen som kreves for opprettholdelse av nødvendig drift og sikkerhet.  

Etter flere forsøk og utsatte rotasjoner av eksperter fra IAEA til anlegget, fikk de nå satt inn nytt team. IAEAs eksperter bidrar med teknisk rådgivning, overvåkning av situasjonen og rapportering til IAEA sitt hovedkvarter.  

Øvrige kjernekraftverk  

Det er ikke meldt om statusendring ved Ukrainas øvrige kjernekraftverk siden forrige rapportering. 

DSAs vurdering 

Situasjonen ved Zaporizjzja kjernekraftverk er fortsatt alvorlig, med gjentakende problemer med strømforsyning og påfølgende behov for nødstrømsaggregater. Redusert ukrainsk bemanning kombinert med pågående psykisk stress for ansatte er vedvarende og påvirker atomsikkerheten negativt. 

DSA overvåker situasjonen nøye og opprettholder god kontakt med ukrainske atomsikkerhetsmyndigheter og IAEA.