Høringer og tillatelser
Filter
-
Høring av søknad fra Wergeland-Halsvik AS om endring av tillatelse til mottak, behandling og deponering av radioaktivt avfall ved NORM-deponiet i Gulen kommune
DSA og Miljødirektoratet har mottatt søknad fra Wergeland-Halsvik AS om endring av tillatelse etter forurensingsloven til mottak, behandling og deponering av radioaktivt avfall ved NORM-deponiet i Gulen kommune. Vi viser til søknad om utvidelse av NORM-deponiet datert 22.05.2023, tilleggsinformasjon til søknad om utvidelse av NORM-deponiet i Sløvåg datert 14.06.2024, retningslinjer for avfall som skal til det nasjonale NORM-deponiet i Gulen mottatt 10.09.2024 og tilleggsinformasjon gitt i epost mottatt 30.08.2024. DSA og Miljødirektoratet samarbeider om behandling av søknaden. men vil saksbehandle søknaden innenfor sine respektive myndighetsområder.
Wergeland-Halsvik AS drifter et NORM-deponi som ligger i fjellet på Sløvåg i Gulen kommune. Deponiet har vært i drift siden 2008 og det deponeres NORM-avfall i to deponitunneler. Det er behov for utvidelse av anlegget ettersom deponeringstunnelene vil bli fulle om kort tid. Søknaden om endring av tillatelse gjelder utvidelse av deponi med forlenget adkomsttunnel, to nye fjellhaller og tverrslag mellom fjellhaller. Hver av de planlagte fjellhallene vil få et volum på inntil 155 000 m3.
Det søkes om endring av nåværende tillatelse til mottak, behandling og deponering av radioaktivt avfall gitt av DSA. Det søkes om deponering av opptil 3 500 tonn radioaktivt avfall per år. I tillegg søkes det om en mulighet for deponering av inntil 10 000 tonn radioaktivt avfall per år («prosjektdeponering»). Prosjektdeponering planlegger virksomheten at det skal søkes DSA om tillatelse til i hvert tilfelle før prosjektet iverksettes. Avfallet vil ha spesifikk aktivitet mellom 1-10 Bq/g og mellom 10-300 Bq/g.
Wergeland-Halsvik AS søker også om endring av tillatelsen utgitt av Miljødirektoratet som gjelder mottak, behandling og deponering av radioaktivt avfall som også er farlig avfall. Som følge av utvidelse av deponiet søker Wergeland-Halsvik AS om økt utslipp av sigevann, som vil pumpes ut av deponitunellene. Sigevannet inneholder organisk karbon og metaller, blant annet tungmetaller. Søknaden omfatter ikke utslipp fra behandling av avfallet, verken til vann eller til luft.
For ytterligere opplysninger viser vi til vedlagte søknad og tilleggsinformasjon.
Dette er en felles høring av søknad om utvidelse av NORM-deponiet for begge direktoratene. Vi ber om at eventuelle kommentarer til begge myndighetsområdene sendes DSA senest innen 07.11.2024. Kommentarer kan med fordel sendes elektronisk til dsa@dsa.no med referansenummer 23/03117. Uttalelsene vil bli vurdert i forbindelse med DSAs og Miljødirektoratets behandlingen av søknaden.Søknadsdokumenter
-
Høring av søknad om tillatelse til utslipp av radioaktive stoffer fra Institutt for energiteknikk (IFE) divisjon Energi i forbindelse med forskning innen miljøteknologi
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) har mottatt søknad om tillatelse etter forurensingsloven til utslipp av radioaktive stoffer fra Institutt for energiteknikk (IFE) divisjon Energi (tidligere IFE divisjon FOU-Kjeller eller IFE divisjon ENET) i forbindelse med forskning innen miljøteknologi. IFE divisjon Energi drifter i dag gjennom IFEs tillatelse TU13-36-2, men søker om ny tillatelse for egne aktiviteter.
Under forskningsområdet miljøteknologi er det i dag tre avdelinger, avdeling miljøsikkerhet og
strålevern, avdeling sporstoffteknologi og avdeling miljøvennlige industriprosesser. Av aktiviteter med radioaktive stoffer som kan føre til radioaktiv forurensning vil dette i hovedsak bestå av forskningsprosjekter i IFE divisjon Energi sine isotoplaboratorier.
Vi ber om at eventuelle kommentarer sendes DSA innen 01.11.2024. Kommentarer kan med fordel sendes elektronisk til dsa@dsa.no med referansenummer 24/01976.Søknadsdokumenter
-
Høring av søknad fra Equinor Energy AS om tillatelse til utslipp av radioaktive stoffer ved Johan Castberg-feltet
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet har mottatt søknad fra Equinor Energy AS om tillatelse etter forurensningsloven til utslipp og reinjisering av radioaktive stoffer ved Johan Castberg-feltet i Barentshavet. Det søkes om tillatelse til utslipp til sjø av radium-226 (7,9 GBq/år), radium-228 (3,6 GBq/år) og bly-210 (0,9 GBq/år). Frist for kommentarer til søknad om tillatelse er satt til 15. oktober 2024.
Søknadsdokumenter
-
Høring av søknad fra Institutt for energiteknikk sektor NUK Kjeller til utslipp av radioaktive stoffer og håndtering av radioaktivt avfall
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) har mottatt søknad fra Institutt for energiteknikk sektor NUK Kjeller (IFE NUKK) om tillatelse etter forurensningsloven til utslipp av radioaktive stoffer og håndtering av radioaktivt avfall jf. forurensningslovens §11.
IFE har i dag tillatelse TU13-36-2 Tillatelse til håndtering av radioaktivt avfall og utslipp av radioaktive stoffer, datert 04.12.2014. På bakgrunn av endring i IFEs aktiviteter, samt endringer i IFEs organisasjon og den planlagte virksomhetsoverdragelsen av IFE NUKK til Norsk nukleær dekommisjonering søker IFE NUKK om en ny tillatelse til utslipp av radioaktive stoffer og håndtering av radioaktivt avfall. En eventuell ny tillatelse vil erstatte TU13-36-2.
Vi ber om at eventuelle kommentarer sendes DSA innen 11.10.2024. Kommentarer kan med fordel sendes elektronisk til dsa@dsa.no med referansenummer 23/03786.Høringsdokumenter
-
Tillatelse til Equinor ASA for radioaktivt utslipp i forbindelse med boring av letebrønn
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet gir tillatelse etter forurensningsloven til utslipp til sjø av totalt inntil 100 GBq av det radioaktive sporstoffet tritium. Søknaden fra Equinor ASA ble mottatt den 22. mai 2024, og det radioaktive utslippet vil skje i forbindelse med boring av letebrønn 6610/7-3 Arkenstone i lisens PL 1014 i Norskehavet.
-
Tillatelse til utslipp av radioaktive stoffer ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, Veterinærhgskolen
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet gir tillatelse til utslipp av radioaktive stoffer i forbindelse med nukleærmedisinsk virksomhet ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Bakgrunnen for søknaden er drift av veterinærmedisinsk sykehus tilknyttet Veterinærhøgskolen ved Campus Ås. Det er planlagt nukleærmedisinsk diagnostikk med technetium-99m (Tc-99m) og behandling med jod-131 (I-131). Tillatelsen gjelder utslipp av Tc-99m til avløp og til grunn, og utslipp av I-131 til luft.
-
Høring av søknad fra Agilera Pharma AS om tillatelse til utslipp av radioaktive stoffer og håndtering av egenprodusert radioaktivt avfall
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) har mottatt søknad fra Agilera Pharma AS (Agilera) om tillatelse etter forurensningsloven for til utslipp av radioaktive stoffer og håndtering av egenprodusert radioaktivt avfall. Agilera Pharma AS har siden 20.12.2013 driftet under IFE Kjeller tillatelse TU13-36-2.
Agilera tilbyr utvikling av nye radiofarmaka fra preklinisk fase til kommersiell produksjon og global produksjon. Dette inkluderer produktutvikling, metodeutvikling, prosessutvikling, teknologioverføringer (overføring av metode/prosess), validering, klinisk- og kommersiell produksjon, logistikk og strålevern.
Vi ber om at eventuelle kommentarer sendes DSA innen 11.10.2024. Kommentarer kan med fordel sendes elektronisk til dsa@dsa.no med referansenummer 24/01715. -
Tillatelse til utslipp av radioaktive stoffer ifm utbygging og rehabilitering av det gamle Deichmanske Bibliotek
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) viser til søknad fra Arne Garborgs plass 4 AS mottatt 20.06.2024 i forbindelse med utbygging og rehabilitering av det gamle Deichmanske Bibliotek og gir tillatelse etter forurensningsloven til utslipp av radioaktive stoffer til Oslofjorden via det kommunale avløpsnettet.
Vedtak om tillatelse til utslipp av radioaktive stoffer i forbindelse med utbygging og rehabilitering av det gamle Deichmanske Bibliotek
Tillatelse til utslipp av radioaktive stoffer i forbindelse med utbygging og rehabilitering av det gamle Deichmanske Bibliotek
-
Høring av søknad fra Aker BP om endring i tillatelse til utslipp av radioaktive stoffer på Edvard Grieg-feltet
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) har mottatt søknad fra Aker BP om endring i tillatelse (TU15-02) etter forurensningsloven til utslipp av radioaktive stoffer på Edvard Grieg-feltet, datert 22. mai 2024.
Edvard Grieg-feltet er lokalisert i blokk 16/1 i utvinningstillatelse PL338 i midtre del av Nordsjøen.
Avstanden til land er om lag 160 km. Vanndypet i området er ca. 110 m. Feltet er bygget ut med en bunnfast plattform for prosessering av olje og gass. Produksjonsinnretningen har prosesseringsutstyr, hjelpesystemer og boligkvarter.
Reinjeksjon av produsertvann i reservoaret er vurdert som beste tilgjengelige teknikk (BAT) for produsertvannshåndtering på Edvard Grieg-plattformen, og valgt utbyggingsløsning. Mengden produsertvann reinjisert på Edvard Grieg har historisk vært høy (> 95 %), og det har derfor blitt omsøkt og gitt tillatelse til et minimalt utslipp av radioaktive komponenter (226Ra, 228Ra og 210Pb) som følger produsertvannet til sjø.
Den siste tiden har det utviklet seg en avleiringsproblematikk i vanninjektorene som følge av ugunstig blandingsforhold mellom produsertvann og sjøvann. For å unngå å tette injektorene med avleiringer eller miste trykkstøtten ved å injisere utilstrekkelig mengde vann, må deler av produsertvannet slippes til sjø frem til avleiringsproblematikken er løst. For å opprettholde produksjon har Aker BP valgt å slippe deler av produsertvannet til sjø mens det utføres tiltak for å komme tilbake i normal drift med injeksjon av alt produsertvann. Aker BP søker i denne forbindelse om økte grenser for totalt utslipp av radioaktive stoffer som vist i vedlagte tabell.
Høringsfrist: 30. august 2024. -
Vedtak om tillatelse og tillatelse 24-06 til protonterapianlegg ved Haukeland Universitetssykehus
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) viser til oppdatert søknad fra Helse Bergen HF mottatt 23.12.2023 i forbindelse med drift av nytt protonterapisenter og gir tillatelse etter forurensningsloven til utslipp av radioaktive stoffer til luft ved Haukeland Universitetssykehus.
Tillatelse til utslipp av radioaktive stoffer fra protonterapianlegg ved Haukeland Universitetssykehus