Gå rett til innhold

Statusoppdatering om situasjonen i Ukraina 14. april

Situasjonen ved Zaporizjzja kjernekraftverk er fortsatt alvorlig. Meldinger om minelegging rundt anlegget er bekymringsfulle, og utgjør en trussel for personell- og atomsikkerhet i og rundt anlegget.

Sist oppdatert: 14. april 2023 13:37

Zaporizjzja kjernekraftverk

Ukrainske Energoatom rapporterer at en russisk mine eksploderte i nærheten av den 4. reaktoren ved Zaporizjzja kjernekraftverk. De melder også at det minelegges i området rundt anlegget og uttrykker sin bekymring for dette.

Energoatom rapporterer videre at 6. april tok russiske militære seg inn på anlegget og bortførte fire ansatte. Dette er personer som jobber med fysisk sikring av anlegget. De er ingen informasjon om hvor de er eller hva deres tilstand er.

Det internasjonale atomenergibyrået IAEA uttrykker fortsatt stor bekymring for sikkerheten ved anlegget. Dette ut fra at det fortsatt er kun én ekstern 750 kV kraftlinje inn til anlegget.

De to reaktorene som har vært i varm nedstengning blir nå forberedt til å gå til kald nedstengning.

Øvrige kjernekraftverk

Det er ikke meldt om statusendring ved Ukrainas øvrige kjernekraftverk siden forrige rapportering.

DSAs vurdering

Situasjonen ved Zaporizjzja kjernekraftverk er fortsatt alvorlig, med gjentakende problemer med strømforsyning og påfølgende behov for nødstrømsaggregat. Redusert ukrainsk bemanning kombinert med pågående psykisk stress for ansatte er vedvarende og påvirker atomsikkerheten negativt. Meldinger om minelegging rundt anlegget er bekymringsfullt, og utgjør en trussel for personell- og atomsikkerhet i og rundt anlegget.

DSA overvåker situasjonen nøye og opprettholder god kontakt med ukrainske atomsikkerhetsmyndigheter og IAEA.