Gå rett til innhold

Statusoppdatering om situasjonen i Ukraina

Situasjonen er fortsatt alvorlig i Ukraina og DSA følger situasjonen nøye. Vi har kontakt med ukrainske myndigheter, IAEA og våre nordiske søstermyndigheter.

Sist oppdatert: 07. mars 2022 16:20

DSA overvåker europeiske og norske målestasjoner som foreløpig ikke har vist forhøyede verdier, med unntak av rundt Tsjernobyl-anlegget som vi tidligere har meldt om.

I samarbeid med Meteorologisk kjøres det daglige spredningsprognoser. Om det skulle skje et radioaktivt utslipp i Ukraina i løpet av de neste 48 timer, vil ikke Norge bli berørt.

Zaporizjzja kjernekraftverk

Zaporizjzja kjernekraftverk er fortsatt under russisk militærkontroll. Verkets personell drifter fortsatt anlegget, ifølge ukrainske myndigheter, og det meldes at målenettverket er i drift igjen. Det skal ikke ha forekommet utslipp av radioaktivitet fra anlegget. Ingen andre lands målestasjoner har vist forhøyede nivåer.

Ukrainske myndigheter og IAEA melder videre om bekymring for de ansatte ved anlegget fordi de arbeider under sterkt fysisk og psykologisk press, og tilgangen til mat er usikker. De har ikke tilgang til mobil eller nettverk slik at kontakt med omverden er nesten ikke-eksisterende.

Anleggene i Tsjernobyl

Ved anleggene i Tsjernobyl er det automatiske målenettverket slått ut og vanlig vedlikehold er sannsynligvis hindret. Videre opplyser ukrainske myndigheter at ansatte ved Tsjernobyl-anlegget ikke har hatt vakt-rotasjon siden 24. februar. Det tillates ikke påfyll av vedlikeholds-personell eller utstyr på anlegget, og det er nå usikkert hvor trygt anlegget vil fortsette å være fremover.

Ifølge IAEA og ukrainske myndigheter er det nå tegn til en forverrende trend på Tsjernobyl-anlegget. Dette skal skyldes at okkuperende styrker ikke tar hensyn til sikkerhetsprosedyrer og behov på anlegget. I tillegg er det mye bruk av tungt kjøretøy i områdene. Dette betyr at mengden radioaktivitet i området er noe økende. Hvis vindretningen endrer seg, vil det kunne bli målt svært lave nivåer også i Norge. Dette vil ikke utgjøre fare for liv, helse eller miljø.   Nøyaktige målinger på nivåene inni anlegget finnes ikke.

Kjernekraftverket Sør-Ukraina

Russiske militære styrker skal være i bevegelse mot kjernekraftverket Sør-Ukraina og skal være under 70 km unna dette anlegget per nå.