Gå rett til innhold

Statusoppdatering om forholdene i Ukraina 11. mars

DSA følger fortsatt situasjonen i Ukraina nøye.

Sist oppdatert: 11. mars 2022 18:07

Forskningsinstituttet i Kharkiv

Det ukrainske parlamentet rapporterte torsdag kveld at russiske styrker hadde angrepet forskningsinstituttet Kharkiv Institute of Physics and Technology. Instituttet har en liten forsøksreaktor hvor de utfører nukleær forskning og produserer radioaktive legemidler. Uhell på dette instituttet kan gi lokale strålingskonsekvenser, men utgjør ingen fare for Norge.

De ukrainske strålevernmyndighetene melder at deler av bygget skal være bombet og uten strøm.

Tsjernobyl-anlegget

Tsjernobyl-anlegget er fortsatt uten strømtilførsel ifølge ukrainske myndigheter. De opererer nå på nødstrøm med diseselgeneratorer og de skal ha diesel nok til 48 timer fra strømmen falt bort. Det skal også være batterier tilgjengelig. IAEA er enig i vurderingen fra ukrainske myndigheter om at strømbortfallet per nå ikke utgjør en trussel mot essensielle sikkerhetsfunksjoner ved anlegget.

Det er lagret store mengder brukt brensel på anlegget fra de nedlagte reaktorene. Disse lagres i vannbassenger for kjøling. Ettersom brenselet har vært kjølt ned i mange år og vannvolumet er stort, vil det ta flere uker uten kjøling før det blir fare for at vannet fordamper og en eventuell eksplosjon kan oppstå.

Situasjon ved Tsjernobyl er fortsatt bekymringsfull og forholdene forverres dag for dag, spesielt vedrørende strålevern og for personell som drifter anlegget. IAEA ber innstendig styrkene som har kontrollen på anlegget om å respektere interne strålevernprosedyrer, tilrettelegge for rotasjon av personell samt ta andre viktige skritt for å trygge sikkerheten ved anlegget.

Operative kjernekraftverk

Ved Ukrainas operative kjernekraftverk, er 8 av landets 15 reaktorer fortsatt i drift, inkludert to ved Zaporizjzja-anlegget som ble angrepet i forrige uke. Strålingsnivåene ved anleggene skal fortsatt være normale ifølge ukrainske myndigheter.

Det er ikke meldt om vesentlig framrykning av styrker mot South Ukraine kjernekraftverk.

Rivne og Khmelnitskij kjernekraftanlegg nordvest i Ukraina er foreløpig ikke berørt av de militære kamphandlingene.