Gå rett til innhold

Skogbrann i Tsjernobyl-området

DSA kjenner til den pågående skogbrannen i Tsjernobyl-området.

Sist oppdatert: 06. april 2020 12:57

Fra tid til annen oppstår det skogbranner der og myndighetene har stående skogbrannberedskap i området for å hindre at en eventuell brann sprer seg til selve Tsjernobyl-anlegget. 

Ved slike skogbranner vil noen radioaktive stoffer virvles opp og fraktes videre med vinden. Norge har tidligere sett svært små mengder av radioaktivt cesium på våre luftfilterstasjoner etter slike branner. Vi forventer ikke at denne skogbrannen vil gi nevneverdig radioaktiv forurensning til luft. 

DSA har deltatt i flere forskningsprosjekter med Ukraina og Hviterussland om forbudssonen rundt Tsjernobyl der bl.a. skogbranner har vært tema. Slike skogbranner vil ikke gi helse- eller miljøskadelige effekter i Norge.

Våre spredningsprognoser i luft med start 4. april kl 22:00, viser at eventuell radioaktiv forurensning beveget seg sørover mot Romania og Hellas før det dreier vestover 6. april. Avhengig av hvordan vindretningen endres i dagene framover, kan det hende vi vil kunne se svært små mengder av radioaktive stoffer på DSA sine luftfilterstasjoner.

DSA skifter luftfiltre i dag (mandag 6. april) og analyserer disse fortløpende. Dersom vi finner radioaktive stoffer på våre filtre, vil resultatene publiseres på våre nettsider. 

Det er registrert en svak økning i strålingsnivåene i brannområdet, men ingen økning i Kiev. Så langt er det ikke indikasjoner på at brannen truer selve Tsjernobyl-anlegget, men DSA er i kontakt med ukrainske myndigheter og følger situasjonen til brannen bekreftes slukket.