Om lag 30 deltagere fra 15 organisasjoner møttes til workshop i Tromsø. I tillegg til forsknings- og forvaltningsinstitusjoner deltok representanter fra Statsforvalteren i Troms og Finnmark, Tromsø kommune og Tromsø brann og redning. Forskningsmiljøene er en viktig ressurs i krisehåndtering. Beredskap og krisehåndtering stiller egne krav til metoder og samarbeidsformer, der det også er strenge tidsrammer.
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) arrangerte workshop-en i samarbeid med Havforskningsinstituttet, Veterinærinstituttet, NIBIO (Norsk institutt for bioøkonomi) og NILU. Møtet var organisert av SAMNOR-prosjektet, som er finansiert av Framsenterets insentivmiddelordning.
– Vi har sett på dagens status med endring av trusselbildet, klimaendringer, beredskapsorganisering og samhandling mellom forskjellige aktører og satt søkelys på hvordan forskningsinstitusjonenes kunnskap kan utnyttes mer effektivt i krisesituasjoner, spesielt ved atomhendelser, sier seniorrådgiver Anna Nalbandyan-Schwarz i DSA.
– Den sikkerhetspolitiske situasjonen er blitt mer spent som følge av krigen i Ukraina, og antall allierte reaktordrevne fartøy til Tromsø øker. Beredskaps- og sikkerhetsarbeidet i forkant av anløp til Tromsø er godt ivaretatt, og vi har generelt en god atomberedskap i Norge. Samtidig er det viktig at vi samarbeider tett med alle relevante aktører og vurderer hvordan vi kan forbedre måten vi jobber med atomberedskapen på, sier fagdirektør i DSAs nordområdeseksjon i Tromsø, Inger M. Eikelmann.
For å effektivisere dagens håndtering av krisesituasjoner i Nord-Norge, må det etableres systemer for samhandling mellom forskningsinstitusjoner og beredskapsaktører. Workshop-en var en viktig arena for tverrfaglige diskusjoner og samarbeid på tvers av forskningsinstitusjoner og beredskapsaktører.
Framsenterets insentivmiddelordning gis til workshop-er og nettverksbygging, og er ment å stimulere til større prosjekter med ekstern finansiering.