Gå rett til innhold

Diskuterte utfordringer for den nukleære sektoren i Ukraina

Under IAEAs generalkonferanse denne uka hadde DSA bilateralt møte med ukrainske atomsikkerhetsmyndigheter (SNRIU).

Sist oppdatert: 19. september 2024 16:13

Direktørene Per Strand og Oleh Korikov diskuterte situasjonen i Ukraina, de store utfordringene for den nukleære sektoren og Zaporitzjzja kjernekraftverk. Konkret prosjektsamarbeid ble også diskutert, og oppfølging fra samtalene Strand og Korikov hadde under DSAs besøk til Kyiv i april.

Korikov trakk spesielt frem bekymringen for de målrettede russiske angrepene på den generelle energiforsyningen, noe som påvirker sikkerheten på kjernekraftverkene. 

IMG_1583.jpg
Per Strand, DSA, og Oleh Korikov, ukrainske atomsikkerhetsmyndigheter (SNRIU), møttes i Wien for å diskutere utfordringer for den nukleære sektoren i Ukraina.

DSA har hatt et omfattende samarbeid med SNRIU siden 2008. Samarbeidet ble intensivert etter Russlands fullskala invasjon i februar 2022, med midler fra Nansen-programmet. Hovedprioriteten er å bidra til styrket myndighetsfunksjon i en tid med krig, samt å etablere nytt regelverk for å håndtere dette. 

I andre møter med ukrainsk samarbeidspartnere ble det informert om at de omfattende skogbrannene i Tsjornobyl den siste tiden nå er slukket.  Deler av området som brant er minelagt som en følge av russisk okkupasjon de første uke av invasjonen. Det ble informert om at en person omkom under slukningsarbeidet da en mine detonerte. Skogbranner i Tsjornobyl-området kan medføre at lave nivåer av det radioaktive stoffet Cs-137 fra reaktorulykken i Tsjornobyl i 1986 kan frigjøres til luft. De radioaktive stoffene kan bli ført over lange distanser. DSA registrerte Cs-137 på sine luftfilterstasjoner i Finnmark tidligere denne uken.