Gå rett til innhold

Solbeskyttelse i skoler og barnehager

Skoler og barnehager bør ha en bevisst holdning til sol og solbeskyttelse, og uteområdene bør være utformet slik at både sol og skygge er tilgjengelig.

Sist oppdatert: 18. april 2024 08:32

KORT FORTALT

Litt sol er bra, men mye sol og solbrenthet er skadelig. Barn har mindre pigment og tynnere hud enn voksne, og trenger ekstra beskyttelse. Å bli solbrent er smertefullt, og UV-stråling øker risikoen for å få hudkreft og skader på øynene. Mange forbrenninger i barneårene kan øke risikoen for kreft senere.

Barnehager, skoler, fritidsordninger og leksehjelpsordninger skal fremme helse og trivsel, og forebygge sykdom, skade og alvorlige hendelser. På denne siden finner du forslag til hvordan skolen og barnehagen både kan fremme trivsel og samtidig redusere fare for skader når barna er i sola.

Hvorfor er det viktig å beskytte barn mot sola?

Å bli solbrent er smertefullt, og UV-stråling kan føre til skader på øynene, soleksem og overoppheting. Barn har mindre pigment og tynnere hud enn voksne, og trenger derfor ekstra solbeskyttelse. Mange forbrenninger i barneårene kan øke risikoen for å få hudkreft senere. Tegn på solforbrenning kommer ofte en stund etter man har vært i sola. Det er derfor ikke nok å følge med på om barnets hud blir varm og rød.

Du kan lese mer om sol og helserisiko her: Sol, solarium og helserisiko - DSA

Mulige skader av for mye sol

Mulige skader av for mye sol

Jo oftere og lenger tid i sola, jo større er mulighetene for skader. Solskader lar seg ikke reparere helt, men samler seg opp i løpet av livet. Hvordan UV-strålingen påvirker huden, avhenger av hudtypen. En lys hudtype tåler mindre sol enn en mørk hudtype. 

Hvilke solskader kan barna få? 

 • Solbrenthet 
  Første tegn på at barna har fått for mye sol, er at huden deres blir solbrent. Huden har blitt rød og varm, kanskje litt hoven, og det kan være smertefullt. Huden kan også få blemmer og sår. 

 • Hudkreft 
  Mye og intens sol og gjentatte episoder med solbrenthet gir også økt risiko for å få hudkreft senere i livet. Over 90 prosent av hudkrefttilfellene i Norge antas å ha sammenheng med UV fra sol og solarier. 
 • Allergiske reaksjoner 
  ​​​​​​​UV-stråling kan gi allergiske reaksjoner og soleksem, aktivere virus som munnsår og herpes, og kan svekke effekten av vaksiner. 
 • Skader på øyet 
  ​​​​​​​Øynene er følsomme for UV-stråling. Snøblindhet er den vanligste skaden og kommer av at det dannes sår på overflaten av øyet. Det kan være svært smertefullt. På sikt kan UV-stråling skade øyelinsen og gi grå stær. Øyelinsen hos barn er mer gjennomtrengelig enn hos voksne, og UV-stråling kan derfor også skade netthinnen deres.

Krav til miljøet i barnehager, skoler, fritidsordninger og leksehjelpsordninger

Forskrift om helse og miljø i barnehager, skoler og skolefritidsordninger stiller krav til at miljøet i barnehager, skoler, fritidsordninger og leksehjelpsordninger skal fremme helse og trivsel, og forebygge sykdom, skade og alvorlige hendelser. Dette innebærer også å hindre at barna utvikler skade eller sykdom på grunn av sol. Veileder til forskriften.

For å oppfylle kravene i forskriften må barnehagen og skolen både la barna få oppleve hvordan sola kan fremme helse og trivsel, og samtidig beskytte dem mot skader og sykdom på hud og øyne på grunn av mye sterk sol. 

Slik beskytter dere barna mot sola

1. Unngå at barna blir solbrente

Jo oftere og lenger tid i sola, jo større er faren for skader. Hudtypen bestemmer hvordan UV-strålingen virker på huden. En lys hudtype tåler mindre sol enn en mørk hudtype. 

2. Begrens tiden barna er i sterk sol og planlegg uteaktivitetene

Sola er sterkest i sommerhalvåret og i timene midt på dagen. Når det er sterk sol bør uteaktivitetene være tidlig eller sent på dagen eller i skyggen.

3. Skap skyggesteder på uteområdene

Store trær, solseil eller faste konstruksjoner gir barna tilgang til skygge. I skyggen av et stort tre er solstrålene mye mindre intense enn på en åpen plass. Refleksjon fra vann og sand gjør solstrålene mer intense, også i skyggen.

4. Sørg for at barna bruker solbeskyttelse

 • Klær, solbriller og noe på hodet beskytter godt
  Solbriller beskytter øynene og den tynne huden rundt. Klærne bør dekke mest mulig hud. Langermet genser eller skjorte kan gjerne brukes i stedet for kortermet når sola er sterkest. En hatt med bred brem beskytter både ansikt, ører og nakke.
 • Bruk rikelig med solkrem, faktor 30 eller høyere
  Barna bør smøres med solkrem før de kommer om morgenen, eller når de kommer i barnehagen/skolen/skolefritidsordning. Smøringen bør gjentas av personalet eller barnet selv hvis det er sol eller lettskyet vær. Bruk minst solfaktor 30. Solkrem alene gir ikke nok beskyttelse og bør brukes sammen med, ikke i stedet for, skygge og klær. 

5. Følg med på hvor sterk strålingen fra sola er

Sjekk UV-indeks når dere skal planlegge uteaktiviteter. Bruk beskyttelse når UV-indeks er 3 eller høyere.

6. Lær barna om solbeskyttelse

Barna bør lære om positive og negative helseeffekter av sola, om når de bør beskytte seg, og om hvordan de kan beskytte seg mot den.

Kreftforeningen tilbyr gratis materiell og morsomme og engasjerende aktiviteter som kan brukes til å lære barna om solbeskyttelse.

Hvordan kan vi skape skygge på uteplassen?

Når barna er ute i barnehagen eller i skolegården, bør de kunne veksle mellom å være i sol og skygge. Mulighet for å være i skyggen dekker både barnas behov for solbeskyttelse, dagslys og behagelig temperatur.

Store trær, solseil eller bygninger kan gi gode skyggesteder. I tabellen under kan du se hvor mye solbeskyttelse ulike former for skygge gir. 

Sola står aldri rett over oss her i Norge, men treffer litt på skrå. For eksempel må et solseil over en sandkasse være stort nok eller plasseres slik at det faktisk gir skygge i sandkassa når sola er på det sterkeste. 

Hvor mye UV-eksponering kan en spare ved ulike solskjermingstiltak?

Type solskjerming

Omtrentlig hvor mye UV man sparer, i prosent

Kommentar

Åpen plass med noen store trær og bygninger rundt

30-40

Bygninger og trær skjermer bort en del sol selv om plassen fremstår som åpen. Mer skjerming jo høyere, jo tettere på og jo flere trær og bygninger, spesielt de som står i sørlig retning.

På en helt åpen plass, men midt under et solseil

40-50

Solseilet gir mer skjerming jo større det er, men stråling kommer fortsatt inn fra sidene.

Åpen plass med noen store trær og bygninger rundt, midt under et solseil

80

Jo flere skjermingstiltak, jo mer skjermer det for UV-strålingen.

Åpen plass med noen store trær og bygninger rundt, under ytterkanten av solseilet

50

Hvis solseilet er lite, vil barna ofte befinne seg ute i mer solbestrålte områder.

Under et stort tre med bred krone som skygger for sola i sør, mens himmelen er fri mot nord

70

Et tre plassert sør for uteplassen skjermer bedre midt på dagen enn om treet er plassert nord for uteplassen.

Under et stort tre med bred krone som skygger mot nord, mens himmelen er fri mot sør

50

Inne i en skog med ulike løvtrær, med god plass mellom trærne

60-70

Store deler av himmelen skjermes av trestammer, greiner og busker. Jo tettere trærne står og jo større blader, jo mer skjerming.

Mer informasjon i brosjyren Skygge gir mindre UV i barnehager og skoler (pdf)

Når er strålingen fra sola (UV-strålingen) sterkest?

 

 • UV-strålingen er høyest i timene midt på dagen, i sommermånedene og jo nærmere ekvator du er.
 • Tett skydekke demper UV-strålingen fra sola, mens lett skydekke demper lite. Spredte skyer kan forsterke strålingen.
 • Underlaget og omgivelsene påvirker strålingen som når deg. Snø, lys sand og små bølger på sjøen reflekterer mye. Grønne planter og gress reflekterer lite.

UV-indeks

UV-indeks sier noe om hvor intense UV-strålene fra sola er. Skalaen går fra 1 til 11+, hvor 1 på skalaen betyr lav og 11 eller høyere betyr ekstremt sterk sol. Det er viktig å beskytte seg når UV-indeks er 3 eller høyere.

Grafisk fremstilling av UV-indeks og kart over Norge
UV-indeks med kart som viser forventet UV på våren og sommeren.

 

 

Du kan se hvor sterk UV-strålingen fra sola er akkurat nå her:


Du finner UV-varsel frem i tid her:

 • Yr nettsted: Forventet UV-stråling der du er (Velg sted først, deretter «I nærheten» i toppmenyen)  
 • Yr-app på mobil/smartbrett: Forventet UV-stråling der du er (velg sted, og du finner UV-varsel under punktet «I nærheten» på menyen nederst)
 • Norsk institutt for luftforskning(NILU): uv.nilu.no

Mer informasjon

Her finner du informasjon om sol, UV og helseeffekter: 

Lenke til våre brosjyrer:

Utforming av uterom: 

Fant du det du lette etter?