Sol, solarium og helserisiko

Ultrafiolett (UV) stråling fra sol og solarium kan være helsefarlig, og er årsaken til rundt 90 prosent av hudkrefttilfellene i Norge.

Sist oppdatert: 06. april 2021 09:20

KORT FORTALT

Mye sol øker risikoen for å få hudkreft senere i livet. Sola kan også skade hud og øyne. Du reduserer risikoen ved å beskytte deg i sola og ikke ta solarium.

Hudkreft

Huden din glemmer ikke solskader du har fått. Mye sol og solforbrenninger, spesielt i barneårene, gir økt risiko for å få hudkreft.

Den alvorligste formen for hudkreft er føflekkreft - den kan være dødelig. Norge er blant landene i verden med høyest forekomst og høyest dødelighet av føflekkreft. Hudkreft er blant kreftformene som har økt mest i Norge de siste tiårene. 

Du reduserer risikoen for å få hudkreft ved å beskytte deg når du er i sola. Jo lysere hud du har, jo lettere er det å bli solbrent – og jo viktigere blir det å beskytte seg. 

Andre solskader

Sola kan også gi deg skader som solbrenthet, rynker, soleksem og øyeskader som snøblindhet og grå stær. Du reduserer risikoen for å få hud- og øyeskader ved å beskytte deg når du er i sola. 

Se skadene huden får når du blir solbrent:

Ulike typer hudkreft  

Ikke all hudkreft er like alvorlig, men alle typene må behandles hos lege.

  • Føflekkreft er den alvorligste hudkrefttypen og kan være dødelig.
  • Plateepitelkreft kan være dødelig hvis den ikke behandles.
  • Basalcellekreft er den minst alvorlige hudkrefttypen, men kan kreve mye behandling hvis du ikke kommer til lege tidlig. 

Lurer du på hvordan hudkreft utvikles?

Det er aldri for sent å få bedre solvaner. Se filmen om Jan Erik:

Ikke bruk solarium

Solarium kan gi hudkreft. Risikoen øker jo mer solarium du tar og jo yngre du er når du begynner. Det er ikke noen trygg, nedre grense for hvor mye solarium du kan ta. Derfor er det 18-årsgrense for solarier i Norge og mange andre land.

Forholdsregler ved bruk av solarium

Hør mer om soling og helserisiko i podkasten vår Sikre kilder:

Mer informasjon

Fant du det du lette etter?
Vi svarer desverre ikke på disse meldingene, men bruker det til å optimalisere siden.