Gå rett til innhold

USAs største reaktordrevne ubåt er i Tromsø

Ubåten USS Florida (SSGN 728) kom til Tromsø på formiddagen 14. september. Det er første gang en ubåt av denne klassen er i Norge. Det er krav om konsesjon etter atomenergiloven for å gjennomføre et slikt anløp.

Sist oppdatert: 15. september 2023 15:49

Den amerikanske ubåten USS Florida til sjøs.
Ubåten USS Florida (SSGN 728). (Foto: Christine Montgomery/U.S. Navy)

– Vi har i dag hatt en gjennomgang med Forsvaret i Tromsø, der vi ble orientert om sikkerhet og trygghet ved anløpshavnen i nord. Vi er fornøyde med forberedelsene og opplegget rundt anløpet, sier direktør Per Strand i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).

Mann i militæruniform og mann i sivile klær inne i et militærtelt.
Direktør Per Strand i DSA fikk omvisning på anløpskaia av Ove Eriksen fra HV-16. De har ansvar for sikring og drift av det militære området mens fartøyet ligger til kai. (Foto: DSA)

USS Florida, som er en ubåt i Ohio-klassen, er 170 meter lang og USAs største med konvensjonelle våpen om bord. Det er første gang en ubåt i denne klassen er i Norge. I likhet med andre amerikanske ubåter er USS Florida reaktordrevet. 

Det er krav om konsesjon etter atomenergiloven for å gjennomføre anløp av reaktordrevne fartøy til norsk havn eller i indre norsk farvann. For militære fartøy er det Forsvarsdepartementet som gir konsesjon. Forsvaret søker på vegne av fartøyet og er konsesjonsinnehaver. 

DSA er øverste faglige organ når det gjelder sikkerhetsspørsmål etter atomenergiloven, og er innstillende og rådgivende fagmyndighet for departementet. 

Mann i militæruniform til venstre, mann i sivile klær til høyre. De står side om side på en kai. Toppen av en ubåt kan skimtes i bakgrunnen.
Kapteinen på USS Florida, Capt. Joannis Roussakies (t.v.) og direktør i DSA, Per Strand (t.h.). Ubåten USS Florida skimtes i bakgrunnen. (Foto: DSA)

Norge mottar jevnlig anløp av britiske, franske og amerikanske militære reaktordrevne fartøy. I dag er det to anløpshavner som har tillatelse til å ta imot anløp av reaktordrevne fartøy; Haakonsvern orlogsstasjon utenfor Bergen og Grøtsund havn i Tromsø.