Gå rett til innhold

Norge bidrar med nytt spesialkjøretøy for økt atomsikkerhet i Ukraina

Denne uken ble et spesialkjøretøy med utstyr for måling av radioaktivitet levert til de ukrainske grensekontrollmyndighetene med midler fra Norge. 

Sist oppdatert: 23. november 2023 14:27

Foto: State Border Guard Service of Ukraine.

– Den russiske angrepskrigen mot Ukraina har ført til økt fare for tyveri og smugling av radioaktivt materiale. Det er viktig at de ukrainske grensekontrollmyndighetene har nødvendig utstyr for å kunne oppdage og forhindre forsøk på smugling av radioaktivt materiale. Dette spesialkjøretøyet vil sette dem bedre i stand til å utføre dette arbeidet, sier Per Strand, direktør for Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA). 

Vil styrke atomsikkerheten i Ukraina

Midlene til prosjektet er bevilget av DSA. Gjennom konkrete prosjekter gjennom både regjeringens atomhandlingsplan (Atomhandlingsplanen - DSA) og regjeringens Nansen-midler (250 millioner til atomsikkerhet i Ukraina - DSA) har Norges samarbeid med Ukraina bidratt til økt atomsikkerhet i landet. Satsingsområdene er blant annet å styrke dialog og samarbeid med aktuelle myndigheter i Ukraina, å øke atomsikkerheten ved kjernekraftverkene, hindre smugling og bidra til kontroll av nukleært og annet radioaktivt materiale.

Gjenoppbygging av infrastruktur og kontroll på nukleært og annet radioaktivt materiale ved Tsjernobyl samt gjeninnføring av regulatorisk kontroll og kontroll med nukleært og radiologisk materiale ved Zaporizjzja er blant prioriteringene. 

– Bilen som nå har blitt levert inneholder avansert måleutstyr som vil bidra til å styrke kontrollen med radioaktivt materiale og radioaktive kilder i Ukraina, inkludert i områder der krigshandlinger pågår. Bilen med utstyret oppfyller de ukrainske grensekontrollmyndighetenes behov for mobilitet, sikkerhet og nøyaktige målinger av radioaktivitet. Som del av samme prosjekt har det tidligere også blitt levert ti håndholdte detektorer for alfa-, beta- og gammastråling, sier Strand. 

ukraina4.jpg
Foto: State Border Guard Service of Ukraine.

Prosjektet med spesialkjøretøyet som nå er levert til Ukraina, har blitt gjennomført av det norske firmaet Nordisk Sikkerhet, med midler fra atomhandlingsplanen.