Gå rett til innhold

Ekstra sterk UV-stråling de neste dagene

De kommende dagene er det ventet lave ozonverdier over Sør-Norge. Det betyr at UV-indeksen vil bli ekstra høy.

Sist oppdatert: 24. juni 2024 10:23

Det forventes 10-15 prosent lavere ozon-verdier over Sør-Norge de kommende dagene, ifølge ozon-varselet til Environment Canada. Det betyr også at UV-strålingen vil bli ekstra sterk.  

– I går viste målinger at UV-indeksen var 6,5 i Grimstad, noe som er unormalt høyt på denne tiden. Det forventes like sterk UV-stråling over Sør-Norge de neste dagene. Vi anbefaler å holde seg i skyggen når solen er på sitt sterkeste, bruke solkrem med minst faktor 30 og å dekke seg til med klær, solbriller og noe på hodet, sier fagdirektør Lill Tove Nilsen i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).

Det er bra å være i aktivitet utendørs. Men for mye UV-stråling kan føre til hud- og øyeskader, og i verste fall hudkreft. Jo sterkere UV-stråling, jo større er risikoen for helseskade. Det er flere faktorer som avgjør hvor sterk UV-strålingen blir. Foruten tykkelsen på ozonlaget, påvirkes UV- strålingen av skyer, hvor høyt solen står på himmelen og refleksjoner fra snø, lys sand og sjø.

UV-indeksen er et mål på hvor sterk UV-strålingen fra solen er. Jo høyere tall på indeksen, jo sterkere er UV-strålingen og jo viktigere er det å beskytte seg. DSA anbefaler å beskytte seg mot solen hvis UV-indeksen er 3 eller høyere. UV-varselet kan blant annet sjekkes i Yr-appen. 

Slik kan du beskytte deg mot solen.