Gå rett til innhold

Regelverk i veterinærmedisin

Veterinærvirksomheter skal følge norsk strålevernslovgivning.

Sist oppdatert: 07. oktober 2024 10:12

DSA skal påse at virksomheter som benytter stråling har et system som sikrer at de ansatte ikke blir utsatt for unødvendig eksponering og risiko knyttet til arbeidet sitt. DSA forvalter strålevernloven med tilhørende forskrift (strålevernforskriften) og kan føre tilsyn etter dette regelverket.

Til forskrift om strålevern og bruk av stråling er det utarbeidet veiledere. Innen veterinærmedisin er det per i dag ingen egen veileder, men Veileder 5 om medisinsk bruk av røntgen- og MR-apparatur kan benyttes for de delene av regelverket som er felles for veterinærmedisin og medisinsk strålebruk.

Veterinærmedisinsk strålebruk er ikke å regne som medisinsk strålebruk sett i sammenheng med strålevernforskriften. Strålevernforskriften Kapittel VI bestemmelser om medisinsk strålebruk (§§39-59) er dermed ikke gjeldende for veterinærmedisin. De andre kapitlene i strålevernforskriften vil likevel gjelde. 

Særlig relevante paragrafer for veterinærmedisinsk strålebruk:

§ 13. Meldeplikt 

Virksomheter som anskaffer, leier ut, bruker eller håndterer røntgenapparater, akseleratorer og radioaktive kilder over unntaksgrensene i forskriftens vedlegg og som ikke er godkjenningspliktige etter § 9 eller § 10, skal gi melding til Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet. 

Virksomheter som leier ut, anskaffer, bruker eller håndterer laser klasse 4 og intenst pulset lys (IPL), skal gi melding til Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet. 

… 

Strålekildene skal ikke tas i bruk før virksomheten har fått bekreftelse på at meldingen er mottatt. Meldingen skal gis i elektronisk form, og inneholde de opplysninger som er nødvendige for at Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet skal kunne vurdere om aktiviteten omfattes av meldeplikten. 

§ 17. Strålevernkoordinator 

Virksomheter som er underlagt godkjenningsplikt etter § 9 eller § 10 eller meldeplikt etter § 13, skal ha et system som ivaretar strålevern. 

Virksomheten skal utpeke én eller flere strålevernkoordinatorer som skal kunne 

a.  veilede arbeidstakere om sikker håndtering av strålekilder samt bruk av verne- og måleutstyr, og 

b. utføre eller få utført målinger og vurderinger for å bestemme stråledoser. 

Det samme gjelder for virksomheter som anvender eller installerer sterke ikke-ioniserende strålekilder. 

Strålevernkoordinator skal arbeide for at virksomheten oppfyller kravene til helse, miljø og sikkerhet slik de er fastsatt i strålevernlovgivningen. 

Ved særlig omfattende bruk eller annen håndtering av ioniserende strålekilder må strålevernkoordinator kunne vurdere helserisiko og konsekvenser ved forskjellige ulykker og unormale hendelser som kan oppstå. 

§ 18. Risikovurdering og forebyggende tiltak 

Virksomheter som planlegger å bruke eller håndtere strålekilder, skal utarbeide en skriftlig risikovurdering knyttet til strålebruken. Nye aktiviteter med strålekilder skal ikke settes i gang før risikovurderingen er gjennomført og nødvendige forebyggende tiltak er iverksatt. 

Viser vurderingene at det finnes uakseptabel risiko for arbeidstakere, pasienter eller andre personer, eller at strålekilder kan komme på avveier, skal virksomheten iverksette forebyggende tiltak for å redusere risikoen, herunder 

a. gi de ansatte nødvendig informasjon om og opplæring i risikoene forbundet med strålebruk, 

b. utforme egnede arbeidsrutiner, 

c. bruke hensiktsmessig verneutstyr og materialer, og 

d. sikre strålekildene forsvarlig mot tyveri, sabotasje eller annen skade. 

Dersom risikovurderingen tilsier at arbeidstakere kan komme i kontakt med strålekilder på avveier, skal virksomheten gi de ansatte nødvendig informasjon om risiko og opplæring i hvordan de skal håndtere en slik situasjon. 

… 

§ 22. Krav til strålekilder 

Produsent, forhandler, eier og bruker skal sørge for at strålekilder og utstyr er i en slik tilstand at risiko for ulykker, unormale hendelser og uønsket stråleeksponering av brukere, pasienter og andre personer er så lav som praktisk mulig. 

… 

For hvert enkelt apparat skal det foreligge teknisk måleprotokoll med resultater fra ferdigstilling, mottakskontroll og periodiske kontroller av apparatet, samt vedlikeholds- og servicerapporter. 

… 

Disse paragrafene, og flere, vil gjelde for veterinærmedisin. Vi oppfordrer alle som driver veterinærmedisinsk strålebruk (for eksempel røntgen) om å sette seg inn i regelverket og Veileder 5. 

Fant du det du lette etter?