Gå rett til innhold

Vi tar mye røntgen i Norge – er det bra for oss?

De siste 20 årene har bruken av røntgen og bildeundersøkelser økt veldig i Norge og andre vestlige land. Myndigheter, leger og forskere roper nå varsko. Men hva er det de er bekymret for?

Sist oppdatert: 25. april 2022 14:11

 

I denne episoden av Sikre kilder snakker vi om den økte bruken av bildediagnostikk i helsevesenet. Fagdirektør Eva Godske Friberg i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA), forsker Bjørn Morten Hofmann ved NTNU og barnelege Ketil Størdal i Legeforeningen forklarer hvorfor utviklingen bør bremses.

Forsker Bjørn Morten Hofmann har gått gjennom internasjonale studier om bruk av bildeundersøkelser.

– Vi fant at mellom 20 og 50 prosent av alle røntgenundersøkelser har lav verdi. Det vil si at de ikke fører til endret oppfølging av pasienter eller fører til bedre helse, sier Hofmann.

holding-x-ray-2021-09-24-03-36-02-utc.jpg
Illustrasjonsfoto: Envato elements

Barn er ekstra sårbare

– De fleste norske leger erkjenner at vi har overaktivitet når det gjelder bildeundersøkelser. Vi er nødt til å ta et tak for å snu den trenden, sier Ketil Størdal i Legeforeningen.

Størdal er professor i barnesykdommer ved Universitetet i Oslo (UiO). Han er også talsperson for kampanjen Gjør kloke valg, som ble startet etter et initiativ fra Legeforeningen.

– Vi er ekstra opptatt av at det ikke skal tas for mange unødvendige røntgenundersøkelser av barn. Stråledosene hos barn samles opp i løpet av et langt liv, og det gjør at vi i stor grad ønsker å unngå for eksempel CT-undersøkelser, fordi det til slutt kan bli ganske store stråledoser, sier Størdal.

EU-kontroll av kroppen?

I land som Tyskland og USA har det blitt stadig mer vanlig å få gjennomført en jevnlig «EU-kontroll» av kroppen.

– I USA har man mobile CT-skannere utenfor eksempelvis kirker, slik at man kan ta en sjekk når man kommer ut av kirken for å sjekke om man er frisk. Det gis til og med bort gavekort på helkropps CT-skanning, forteller fagdirektør Eva Godske Friberg i DSA.

Kan du som pasient gjøre det samme i Norge? Det er noe av det du får svar på i podkast-episoden. Klikk deg inn via lenken, eller hør hele episoden i spilleren øverst i saken.

Bildekollasj_røntgen og CT-podkast.jpg
Forsker Bjørn Morten Hofmann (NTNU), barnelege Ketil Størdal (Legeforeningen) og fagdirektør Eva G. Friberg (DSA). (Foto: NTNU, Øystein Horgmo/UiO, DSA)