Gå rett til innhold

Ukrainas kjernekraftverk ikke truffet under nattens angrep

Ukrainas kjernekraftverk ble ikke truffet av angrepene natt til 8. mai, får Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) opplyst.

Sist oppdatert: 08. mai 2024 10:52

Aftenposten meldte tidlig 8. mai om store skader på tre kjernekraftverk i Ukraina som følge av russiske luftangrep. Riktig informasjon er at det blant annet er tre termiske kraftverk som er truffet. De ukrainske kjernekraftverkene ble imidlertid ikke truffet, får DSA opplyst. Aftenposten har nå rettet opp sin artikkel. Sikkerhetssituasjonen ved de ukrainske kjernekraftverkene er ikke endret som følge av nattens hendelser. 

Om kjernekraftverk og strøm 

Det har vært flere angrep mot energi-infrastrukturen i Ukraina den siste tiden, spesielt mot transformatorer og strømproduserende anlegg. Slike angrep vil kunne påvirke kjernekraftverkenes drift indirekte, og muligheten til å distribuere strømmen. Når frekvensen på strøm i distribusjonsnettet er ustabil, vil sikkerhetsprogrammene på kjernekraftverkene automatisk starte en kontrollert nedstengning av reaktorene.

Kjernekraftverkene i Ukraina har dieselaggregater som kobles til som nødstrøm ved bortfall av ekstern strømtilførsel. De kan normalt operere på nødstrøm uten etterfylling av diesel i flere dager.