Samarbeidet er en del av et EØS-prosjekt hvor også Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) er involvert.
– Målet med prosjektet er å styrke norske og rumenske myndigheter i arbeidet mot uønskede hendelser og kriminalitet knyttet til transport av radioaktivt og nukleært materiale, sier avdelingsdirektør Sara Skodbo i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).
I løpet av workshopen besøkte deltakerne Institutt for energiteknikk (IFE) på Kjeller for å lære mer om hvordan transport av radioaktive legemidler foregår. De fikk også et innblikk i transporter som vil bli aktuelle i forbindelse med opprydningen etter IFEs nedstengte forskningsreaktorer.
Etter at de siste forskningsreaktorene ble stengt i 2018 og 2019, har det vært begrenset med transporter av nukleært materiale i Norge. Etter hvert som arbeidet med nedbygging av de nukleære anleggene kommer i gang, vil omfanget av transporter ta seg opp igjen.
– Vi er glade for at EØS-prosjektsamarbeidet med Romania kan bidra til å styrke myndighetssamarbeidet om transportsikkerhet også her hjemme i Norge, sier Skodbo.
Transport av farlig gods i Norge er organisert gjennom en rekke lover og forskrifter som er forvaltet av ulike etater. Hvilket regelverk som gjelder avhenger både av typen materiale, og av om godset skal transporteres via land, luft eller sjø.
Workshopen foregikk over tre dager. I tillegg til DSA og IFE deltok Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Sjøfartsdirektoratet, Luftfartstilsynet, Kystverket, Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) og Norsk nukleær dekommisjonering (NND).
Fra rumensk side deltok rumenske strålevernsmyndigheter (CNCAN), Romanias politi (IGPR) og Gendarmeriet i Romania (IGJR).