Gå rett til innhold

Tok grep og ble kvitt radonproblemet i huset

Med enkle og ikke altfor dyre tiltak fikk familien Brandser i Drammen bukt med radonproblemet i huset sitt. Radon kan føre til lungekreft når vi puster inn denne gassen innendørs. 

Sist oppdatert: 28. januar 2020 12:42

Familien Brandser bor i et hus i Drammensområdet som de kjøpte i 2010. Vinteren 2018 fant familien ut at det var mye radon i det 46 år gamle huset. Radon er en radioaktiv gass som kan trenge inn i huset ditt gjennom sprekker og utettheter mot grunnen. Foto: privat.

Familien Brandser bor i et hus i Drammensområdet som de kjøpte i 2010. Vinteren 2018 fant familien ut at det var mye radon i det 46 år gamle huset. Radon er en radioaktiv gass som kan trenge inn i huset ditt gjennom sprekker og utettheter mot grunnen. 
 
- Vi målte høye radonverdier i huset, så vi fant ut at vi måtte gjøre noe, sier pappa Eivind.  
Han kontaktet et radonfirma som kom på befaring og laget en omfattende rapport med forslag til hva familien burde gjøre med problemet. 

Verdt pengene

Ekspertene anbefalte at familien skaffet seg radonbrønn og bedre ventilasjonen i huset. En radonbrønn suger den radonholdige lufta opp fra byggegrunnen og ut i friluft ved hjelp av en vifte og et rørsystem. 
 
Det var allerede en radonbrønn i huset, men den viste seg å være ødelagt, så derfor ble familien rådet til å kjøpe en ny. I tillegg ble de anbefalt et friskluftsaggregat for å bedre ventilasjonen og lufte ut radon.  

Radonbrønn og friskluftsaggregat kostet familien 49 000 kroner tilsammen. Det syns de det var verdt.      
 
For kontrollmålingene som ble gjort etter at utstyret var på plass, viste at radonnivået i huset nå lå godt under den grensen som er satt av myndighetene.  
 
- Når jeg ser hvor lave radonverdier vi har fått nå, var det vel verdt investeringen. Jeg var faktisk forberedt på at det ville koste mer, siden vi hadde ganske mye radon og huset er såpass gammelt. Jeg så også for meg at vi kanskje måtte installere et ventilasjonssystem i hele huset eller rive opp alle gulvene for å legge radonduk, sier Eivind som er pappa til en flokk på fire.  

Radonbrønn
Her er radonbrønnen familien ble anbefalt å installere i huset sitt. Den suger den radonholdige lufta opp fra byggegrunnen og ut i friluft ved hjelp av en vifte og et rørsystem. (Foto: Eivind Brandser)

300 dør årlig

Radon kan gi lungekreft når vi puster inn gassen ved forhøyede nivåer innendørs. I Norge dør rundt 300 nordmenn årlig av lungekreft forårsaket av radon innendørs.
 
Det er umulig å forutsi hvilke boliger som har et radonproblem. Den eneste måten å finne det ut på, er å måle. Det gjelder også om du bor i en ny bolig som har radonbeskyttelse, noe det er krav om i nye hus i dag.   

Radonmålere i posten

Pappa Eivind tror kanskje ikke familien hadde kommet på å måle radon hvis det ikke hadde dumpet et brev ned i postkassen deres den vinteren i 2018. Familien var trukket ut til å delta i en radonundersøkelse i regi av Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet. Vanligvis må folk bestille radonmåling selv, noe myndighetene anbefaler at alle gjør. 
 
Målingene som familien gjorde i to oppholdsrom i huset, viste at de hadde en årsmiddelverdi på 1100 og 1400 becquerel per kubikkmeter luft (Bq/m3). Det er høyt. 
 
Myndighetene anbefaler at huseiere setter i gang tiltak mot radon hvis nivået i et rom er over 100 Bq/m3. Kontrollmålinger de har gjort denne vinteren etter at radonbrønn og friskluftsaggregat kom på plass, viser at radonnivået nå er på 42 og 49 Bq/m3 i disse rommene – altså godt under tiltaksgrensen.   
 
- Det er betryggende å se at det vi gjorde har virket, sier Eivind Brandser.  

Slik måler du radon

  • Mål i minst to måneder på vinteren.
  • Bruk sporfilmer eller elektronisk måleapparat. Følg veiledningen.  
  • Du får kjøpt radonmålere hos ulike firmaer, sjekk gjerne med flere og sammenlign tilbud og pris.
  • Noen steder kan radonmålinger bestilles gjennom kommunen.    
  • Mål i minst to oppholdsrom i huset – gjerne i stue og soverom. Mål i hver etasje.  
  • Den øvre grensen for radon i hus er på 200 becquerel per kubikkmeter luft (Bq/m3), men myndighetene anbefale å gjøre tiltak hvis nivået er over 100 Bq/m3.  

Mer informasjon