Gå rett til innhold

Tilsynskampanje med radon i utleieboliger

Alle som leier ut bolig i Norge må måle radon. Nå planlegger Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) en tilsynskampanje med utleiere, som skal gjennomføres av norske kommuner.

Sist oppdatert: 10. september 2024 07:50

– Alle som leier ut bolig har ansvar for at radonnivået i utleieboligen er så lavt som det er praktisk mulig å få til. Da må man måle radon. Undersøkelser tyder på at en del utleiere ikke er klar over dette. For å øke kunnskapen og etterlevelsen av kravet, planlegger vi en tilsynskampanje, sier seniorrådgiver Elise Fonn i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA). 

Leietakere kan kreve dokumentasjon 

Kravet om å måle radon gjelder alle boligutleiere, både offentlige og private, inkludert privatpersoner. Utleie av hybel i tilknytning til egen bolig omfattes også. Utleier skal kunne fremvise dokumentasjon på at radonnivåene er forsvarlige, og denne dokumentasjonen skal være tilgjengelig både for leietaker og ved et eventuelt tilsyn. 

– Leietakere kan kreve å få se dokumentasjon på at radonnivåene i boligen er forsvarlige, sier Fonn. 

Det anslås at radon i boliger forårsaker rundt 400 tilfeller av lungekreft årlig i Norge. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er radon den viktigste årsaken til utvikling av lungekreft etter aktiv røyking. Dersom det er høye nivåer av radon i en bolig, kan det settes inn  effektive tiltak. 

Behov for mer kunnskap   

I DSAs befolkningsundersøkelse Strålevernbarometeret fra 2023, oppga 23 prosent av befolkningen at de har målt radon i egen bolig. Blant boligutleiere var andelen 35 prosent. I samme undersøkelse kom det frem at bare 33 % av dem som leier bolig og 50% av dem som leier ut bolig kjenner til kravet om at utleiere må måle radon. 

– Det tyder på at det er behov for mer kunnskap i befolkningen når det gjelder radon, både blant utleiere, leietakere og andre, sier Fonn. 

Radon skal måles i vinterhalvåret, mellom midten av oktober og midten av april, og målingen skal foregå over et tidsrom på minst to måneder. Leiligheter som ligger fra og med tredje etasje over bakkenivå, trenger vanligvis ikke å måles. 

Tilsynskampanjen er planlagt i 2025, før neste års måleperiode. Alle utleiere bør derfor måle radon førstkommende måleperiode dersom de skal kunne fremvise dokumentasjon på at de har målt radon og eventuelt sette inn tiltak før tilsynskampanjen neste år. 

Hvis du ønsker å måle radon, kan du ta kontakt med et firma som selger radonmålinger. Bransjeforeningen Norsk Radonforening har en oversikt over medlemmer på sine hjemmesider, men det finnes også andre firmaer. Her kan du lese mer om måling av radon.

Kommuner kan melde seg på kampanjen ved å sende mail til radon@dsa.no.