Gå rett til innhold

Telefonsalg av radonmålere

Har du blitt oppringt av et firma som vil selge deg radonmålinger? Har du fått inntrykk av at staten står bak salgsfremstøtet? Dette stemmer ikke.

Sist oppdatert: 22. november 2022 09:45

Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) har fått opplysninger om at privatpersoner har blitt oppringt av et firma som skal selge radonmålinger. Selgerne har gitt inntrykk av at de ringer på oppdrag av blant andre staten. Dette stemmer ikke.

DSA selger ikke radonmålinger over telefon. Vi tilbyr fra tid til annen radonmålinger i forbindelse med kartlegginger, men da blir alltid de berørte informert skriftlig, og deltagelse i slike kartlegginger er alltid gratis.

Anbefaler alle å måle

Det er ikke påbudt for privatpersoner som bor i egen bolig å måle radon. DSA anbefaler likevel alle å måle radon i hjemmet sitt. Den eneste måten du kan finne ut om din bolig har et radonproblem på, er ved å måle. Ta kontakt med et firma som selger radonmålinger. Undersøk gjerne med flere for å sammenligne blant annet pris. To sporfilmer koster vanligvis mellom 400-600 kroner, men prisene varierer. Noen steder kan du kjøpe radonmålinger gjennom kommunen. Undersøk dette med din kommune. Informasjon om radonmålinger finnes også på nettsiden til bransjeorganisasjonen Norsk Radonforening. Her finner du blant annet en oversikt over deres medlemmer.

Utleiere må dokumentere radonnivået

Utleiere skal måle radon. Leier du ut en bolig, må du dokumentere radonnivået og gjøre tiltak hvis det viser seg at nivået er for høyt.