Gå rett til innhold

Statusoppdatering om Zaporizjzja kjernekraftverk

Situasjonen på Zaporizjzja kjernekraftverk er fortsatt alvorlig. DSA overvåker situasjonen og har kontakt med ukrainske myndigheter. Øvrige kjernekraftverk er foreløpig ikke rammet av krigshandlinger.

Sist oppdatert: 19. august 2022 15:21

DSA mottok i går informasjon fra den ukrainske atomsikkerhetsmyndigheten State Nuclear Regulatory Inspectorate of Ukraine (SNRIU) om Zaporizjzja kjernekraftverk. SNRIU viser til flere hendelser på området som i varierende grad har skadet infrastrukturen ved anlegget, blant annet skade på strømforsyningslinjen, som nå skal være reparert. SNRIU antyder at angrepene den siste tiden er rettet mot å ødelegge anleggets infrastruktur, samt å koble anlegget fra energisystemet i Ukraina og kutte elektrisitet sør i landet.

DSA forsetter å overvåke situasjonen gjennom informasjon fra ukrainske, nordiske og internasjonale samarbeidspartnere. Flere nyhetsbyrå melder at russerne har oppfordret arbeidere ved Zaporizjzja om ikke å komme inn på jobb fredag 19. august. Dette gjelder ikke de som drifter selve anlegget, men den resterende arbeidsstyrken. Det kommer etter påstander fra både Russland og Ukraina om at en hendelse planlegges fredag ved anlegget. Kilden til nyheten skal være ukrainsk etterretning.

DSAs vurdering

Siden starten av august har det vært flere angrep og hendelser med skade på infrastruktur, som kan sette atomsikkerheten i fare. Det psykososiale presset på arbeidere er fortsatt en utfordring for sikkerheten ved kjernekraftverket. Sannsynligheten for menneskelig svikt på grunn av forholdene er forhøyet, og medfører økt risiko for alvorlig svikt i sikkerheten på kjernekraftverket.  

Det er svært vanskelig å få verifisert informasjon om hva som foregår, og om hvem som står bak de forskjellige angrepene.

DSA vurderer at risikoen for hendelser som kan medføre radioaktive utslipp fortsatt er forhøyet.

Videre arbeid ved DSA

DSA viderefører dialogen med ukrainske myndigheter for å bidra til situasjonsforståelse og økt atomsikkerhet i en krevende tid med krigshandlinger.

Av Ukrainas totalt 15 reaktorer er nå 10 i drift. To ved Zaporizjzja kjernekraftverk, tre ved Rivne kjernekraftverk, tre ved Sør-Ukraina kjernekraftverk og to ved Khmelnitskij kjernekraftverk.