Gå rett til innhold

Statusoppdatering om Ukraina 9. september

Situasjonen på Zaporizjzja kjernekraftverk er fortsatt alvorlig. Det meldes stadig om nye angrep og problemer med infrastruktur.

Sist oppdatert: 09. september 2022 16:59

Øvrige kjernekraftverk er foreløpig ikke rammet av krigshandlinger.

9 av 15 reaktorer i Ukraina er operative: 1 ved Zaporizjzja kjernekraftverk, 3 ved Rivne, 3 ved South Ukraine og 2 ved Khmelnytskyi. De resterende 6 reaktorene er stengt ned for vedlikehold eller holdes i reserve.

Reaktorenhet 6 ved Zaporizjzja er fremdeles operativ, men produserer strøm kun internt til kraftverket for kjøling og andre viktige sikkerhetsfunksjoner på stedet.

DSAs vurdering

Anlegget ved Zaporizjzja er i en alvorlig situasjon. DSA ser med bekymring på de stadige meldingene om kamphandlinger i umiddelbar nærhet til anlegget, samt mangel på vedlikehold og utstyr som er forårsaket av den russiske tilstedeværelsen. Ukrainsk driftspersonell er under betydelig press og er preget av okkupasjonen av anlegget. 

DSA overvåker situasjonen og har god kontakt med ukrainske myndigheter og IAEA, og følger nå spesielt med på informasjon om tilstanden på Zaporizjzja kjernekraftverk.