Statusoppdatering om Ukraina 22. desember

Situasjonen i Ukraina er fortsatt alvorlig. DSA overvåker situasjonen nøye og opprettholder den gode kontakten med ukrainske myndigheter og IAEA.

Sist oppdatert: 22. desember 2022 10:07

Zaporizjzja kjernekraftverk 

Det er ikke meldt om statusendring ved Zaporizjzja kjernekraftverk siden oppdatering i forrige uke.

Øvrige kjernekraftverk i Ukraina  

Det er heller ikke meldt om statusendring ved kjernekraftverkene Khmelnytskyy, Sør-Ukraina eller Rivne siden forrige uke.

Bistand til Ukraina

DSA møtte representanter for operatøren Energoatom og for Rivne kjernekraftverk mandag 20. desember i forbindelse med gjennomgang av utstyr som skal sendes til Ukraina, finansiert av Norge og Sverige. Utstyret vil bli brukt til kontroll av sikkerhetskomponenter ved Rivne kjernekraftverk og vil bidra til å sikre energiforsyningen ved anlegget.  

Ukrainerne ga uttrykk for viktigheten av samarbeidet med Norge, da de normale forsyningslinjene ikke fungerer pga krigen i landet. De kunne opplyse at det norske utstyret var viktig for atomsikkerheten og helt avgjørende for å starte opp igjen en av reaktorene på Rivne, etter automatisk nedstengning som følge av krigshandlinger mot elektrisitetsforsyningen.  

DSA hadde møte med atomsikkerhets- og strålevernsmyndigheten SNRIU forrige uke. Tema var prosjektet for rehabilitering av Tsjernobyl-anlegget og sonen rundt. Det er også startet et arbeid for å planlegge rehabilitering av Zaporizjzja anlegget når Ukraina igjen kan overta kontrollen der.  

DSAs vurdering

Drift og sikkerhet er fortsatt påvirket ved landets kjernekraftverk grunnet krigshandlingene. Kontinuerlig strømforsyning er nødvendig for å sikre kjøling, derfor er russernes angrep på el-forsyningen i landet bekymringsfull. Situasjonen ved ZNPP er fortsatt alvorlig da det ligger i frontlinjen og personellet stadig utsettes for utilbørlig press fra russisk side.