Statusoppdatering om Ukraina 16. desember

Ukraina ved statsminister Denys Shmyhal og IAEA ved direktør Grossi har besluttet at IAEA skal etablere permanent tilstedeværelse ved alle Ukrainas kjernekraftverk for å forhindre ulykker ved disse.

Sist oppdatert: 16. desember 2022 12:37

Zaporizjzja kjernekraftverk

Fire reaktorer er i kald nedstenging. De to resterende er i varm nedstenging og ivaretar leveranser av varme til internt bruk og til innbyggerne i Enerhodar by.

Zaporizjzja kjernekraftverk har 20 faste dieselgeneratorer som reservestrømforsyning dersom ekstern kraftforsyning blir borte. Denne reserven styrkes nå med flere mobile dieselgeneratorer.

Situasjonen ved øvrige kjernekraftverk i Ukraina

Det er ikke meldt om statusendring ved kjernekraftverkene Khmelnytskyy, Sør-Ukraina eller Rivne siden forrige oppdatering.

DSAs vurdering

El-infrastruktur i Ukraina er fortsatt hovedmål for russisk raketter og droner. Dette påvirker drift og sikkerhet ved landets kjernekraftverk negativt da kjernekraftverk er avhengig av kontinuerlig strømforsyning for å sikre kjøling. Situasjonen ved Zaporizjzja kjernekraftverk er fortsatt svært bekymringsfull, da det ligger i frontlinjen og personellet stadig utsettes for utilbørlig press fra russisk side. I tillegg fører russisk plassering av rakettartilleri på Zaporizjzja kjernekraftverk til økt risiko for uønskede hendelser.

Situasjonen i Ukraina er fortsatt alvorlig. DSA overvåker situasjonen nøye og opprettholder god kontakt med ukrainske myndigheter og IAEA.