Gå rett til innhold

Statusoppdatering om Ukraina 16. desember

Ukraina ved statsminister Denys Shmyhal og IAEA ved direktør Grossi har besluttet at IAEA skal etablere permanent tilstedeværelse ved alle Ukrainas kjernekraftverk for å forhindre ulykker ved disse.

Sist oppdatert: 16. desember 2022 12:37

Zaporizjzja kjernekraftverk

Fire reaktorer er i kald nedstenging. De to resterende er i varm nedstenging og ivaretar leveranser av varme til internt bruk og til innbyggerne i Enerhodar by.

Zaporizjzja kjernekraftverk har 20 faste dieselgeneratorer som reservestrømforsyning dersom ekstern kraftforsyning blir borte. Denne reserven styrkes nå med flere mobile dieselgeneratorer.

Situasjonen ved øvrige kjernekraftverk i Ukraina

Det er ikke meldt om statusendring ved kjernekraftverkene Khmelnytskyy, Sør-Ukraina eller Rivne siden forrige oppdatering.

DSAs vurdering

El-infrastruktur i Ukraina er fortsatt hovedmål for russisk raketter og droner. Dette påvirker drift og sikkerhet ved landets kjernekraftverk negativt da kjernekraftverk er avhengig av kontinuerlig strømforsyning for å sikre kjøling. Situasjonen ved Zaporizjzja kjernekraftverk er fortsatt svært bekymringsfull, da det ligger i frontlinjen og personellet stadig utsettes for utilbørlig press fra russisk side. I tillegg fører russisk plassering av rakettartilleri på Zaporizjzja kjernekraftverk til økt risiko for uønskede hendelser.

Situasjonen i Ukraina er fortsatt alvorlig. DSA overvåker situasjonen nøye og opprettholder god kontakt med ukrainske myndigheter og IAEA.