Gå rett til innhold

Statusoppdatering om Ukraina 1. april

Ukraina meldte i går at russiske styrker skriftlig har overlevert kontrollen over Tsjernobyl-anlegget til Ukraina. De har også forlatt byen Slavutych hvor mye av det ukrainske driftspersonellet bor.

Sist oppdatert: 01. april 2022 13:24

Tsjernobyl har ikke rotert sitt driftspersonell siden 21. mars. IAEA planlegger, etter avtale med ukrainske myndigheter, å sende et bistandsteam til Tsjernobyl i løpet av et par dager. Det er positivt at ukrainske atomsikkerhetsmyndigheter på nytt blir i stand til å følge opp sikkerheten ved anlegget, og at den militære aktiviteten i området reduseres.  

Flere medier melder i går og i dag om at russiske styrker har fått høye strålingsdoser etter lengre opphold i eksklusjonssonen rundt Tsjernobyl. IAEA melder i går at de ikke kan bekrefte eller avkrefte at dette stemmer, men at de vil forsøke å innhente mer informasjon. DSA har ikke fått noen opplysninger fra ukrainske myndigheter om denne saken.  

Av Ukrainas 15 reaktorer, er 9 i drift. Dette er én mer enn ved forrige rapportering. Ved Rivne er enhet 1 blitt koblet til strømnettet. Det er nå to reaktorer i drift ved Zaporizjzja kjernekraftverk, fire ved Rivne, en ved Khmelnytsky og to ved Sør-Ukraina.