Gå rett til innhold

Statusoppdatering om situasjonen i Ukraina 9. mars

Zaporizjzja kjernekraftverk har mistet strømmen etter nattens rakettangrep. Anlegget får nå strøm fra diselgeneratorer.

Sist oppdatert: 09. mars 2023 12:49

Zaporizjzja kjernekraftverk

Kl. 03:53 9. mars mistet Zaporizjzja kjernekraftverk den siste gjenstående hovedstrømlinjen på 750 kV, som resulterte i at anleggets sikkerhetssystemer koblet seg inn og satt anlegget i automatisk nedstenging. 18 dieselgeneratorer ble aktivert, hvor man i full drift har tilstrekkelig drivstoff i 10 dager. Det har skjedd gjentatte ganger siden invasjonen 24. februar 2022 at en slik hendelse har oppstått ved kjernekraftverket. Alle reaktorene er nå i kald nedstengning hvilket innebærer at man har et mindre strømbehov, og drivstoffbeholdningen vil derfor vare vesentlig lengre.

Øvrige kjernekraftverk

Under nattens rakettangrep ble en rakett observert nær Sør-Ukraina kjernekraftverk. Alle de øvrige ukrainske kjernekraftverkene har nå redusert sitt produksjonsnivå som følge av angrepet på kraftnettverket i Ukraina.

DSAs vurdering

Situasjonen ved Zaporizjzja er alvorlig. Ved tidligere tilsvarende hendelser har strømlinjene blitt reparert i løpet av et døgn. Tilstanden på reaktorene gjør at man har mindre behov for strømtilførsel for å opprettholde nedkjølingen. Nå som reaktorene er i kald nedstenging er behovet for strøm for nedkjøling mindre, og ved en eventuell hendelse vil det medføre mindre utslipp av radioaktive stoffer.