Gå rett til innhold

Statusoppdatering om situasjonen i Ukraina 5. mai

Situasjonen ved Zaporizjzja kjernekraftverk er fortsatt alvorlig. Det høres daglig lyd fra artilleri, det er problemer med strømforsyning og begrensede muligheter for vedlikehold og reparasjoner. Den vanskelige bemanningssituasjonen vedvarer, og er en betydelig utfordring og påkjenning.

Sist oppdatert: 05. mai 2023 13:19

Zaporizjzja kjernekraftverk

Forrige uke ankom en ny ekspertgruppe fra IAEA til Zaporizjzja. Dette er den åttende gruppen siden IAEA begynte å utstasjonere personell ved anlegget for nesten åtte måneder siden. Ekspertgruppen til IAEA fortsetter å overvåke den utfordrende bemanningssituasjonen ved anlegget. Det er blitt gitt informasjon til IAEA om at det nå er rundt 3000 ansatte med russiske Rosatom-kontrakter, og ytterligere 1000 nye kontrakter venter på godkjenning. Omtrent 1000 ansatte med ukrainske Energoatom-kontrakter arbeider fortsatt ved anlegget, samt noen utvalgte som tidvis blir kalt inn til å jobbe. Antall ansatte ved anlegget før Russlands invasjon av landet var rundt 11 000.  

Kjernekraftverket har nå kun én tilgjengelig hovedstrømkilde som er på 750 kV. Reservestrøm har tidligere blitt levert til kjernekraftverket gjennom kullkraftverket. IAEAs ekspertgruppe forsøker å få tilgang her slik at de kan bistå med å fjerne de skadde komponentene og gjenopprette driften av reservestrømlinjen.

Øvrige kjernekraftverk

Det er ikke meldt om statusendring ved Ukrainas øvrige kjernekraftverk siden forrige rapportering.

DSAs vurdering

Situasjonen ved Zaporizjzja anlegget er fortsatt alvorlig. Det høres daglig lyd fra artilleri, det er problemer med strømforsyning og begrensede muligheter for vedlikehold og reparasjoner. Den vanskelige bemanningssituasjonen vedvarer, og er en betydelig utfordring og påkjenning.

DSA overvåker situasjonen nøye og opprettholder god kontakt med ukrainske atomsikkerhetsmyndigheter og IAEA.