Gå rett til innhold

Statusoppdatering om situasjonen i Ukraina 4. november

DSA overvåker situasjonen i Ukraina.

Sist oppdatert: 04. november 2022 15:23

Status for perioden 28. oktober – 4. november ved Zaporizjzja anlegget

Zaporizjzja anlegget har fremdeles ikke tilgang til ekstern strøm, og er fortsatt avhengig av sine nødstrømsgeneratorer for å dekke anleggets behov. Arbeid pågår for å reparere den ene eksterne strømlinjen som gir reservestrøm inn til anlegget.

Torsdag 3. november ankom et nytt team på 4 personer fra IAEA for å rotere med de fire personene som nå har vært på Zaporizjzja anlegget i fire uker.

Sør-Ukraina anlegget mistet tilgang til en av de tre strømlinjene som går inn og ut av anlegget i den samme beskytningen som førte til at Zaporizjzja kjernekraftverk mistet sin strømtilførsel onsdag kveld, noe som førte til at de måtte redusere effekten på en av sine reaktorer til 50%.

Andre kjernekraftverk

Sør-Ukraina kjernekraftverk mistet tilgang til en av de tre strømlinjene som går inn og ut av anlegget i den samme beskytningen som førte til at Zaporizjzja kjernekraftverk mistet sin strømtilførsel onsdag kveld 2. november. Dette førte til at de måtte redusere effekten på en av sine reaktorer til 50%. 

IAEA meldte torsdag at de hadde fullført sine inspeksjoner på tre anlegg i Ukraina. IAEA ble invitert av Ukraina til å gjennomføre inspeksjoner etter at Russland anklaget landet for å forberede en skitten bombe. IAEA melder at de ikke fant noen indikasjoner på ulovlig eller skjult aktivitet eller materialer på anleggene. 

Øvrige kjernekraftverk er foreløpig ikke rammet av krigshandlinger. 

DSAs vurdering 

Zaporizjzja kjernekraftverk er i en alvorlig situasjon uten ekstern strømforsyning. De gjentatte problemene med strømforsyning, militær aktivitet rundt anlegget, spekulasjon rundt mulig sprengning av Kakhovka-demningen og et driftspersonell under stadig høyere press understøtter alvoret.  

De mange angrepene på sivil infrastruktur og strømproduksjon spesielt, øker sannsynligheten for at det kan komme angrep på de andre kjernekraftverkene. 

DSA overvåker situasjonen og har god kontakt med ukrainske myndigheter og IAEA.