Gå rett til innhold

Statusoppdatering om kjernekraftverkene i Ukraina 2. desember

Etter at Ukrainas fire kjernekraftverk fikk skader på strømforsyningsnettet 23. november, er de operative igjen koblet til det nasjonale strømnettet.

Sist oppdatert: 02. desember 2022 15:30

IAEA planlegger permanent tilstedeværelse ved alle kjernekraftverkene i Ukraina, på tilsvarende måte som ved Zaporizjzja kjernekraftverk.  

Situasjonen ved Zaporizjzja kjernekraftverk

30. november ble det meldt at ukrainske arbeidere ved Zaporizjzja kjernekraftverk, som ikke har underskrevet kontrakt med Rosatom, blir nektet adgang til kjernekraftverkets områder.

Noen dager tidligere, 27. november, ble det meldt i media at russiske styrker ved Zaporizjzja anlegget planla å forlate kjernekraftverket og byen Enerhodar. Dette ble senere avkreftet av russiske myndigheter.

Status og videre informasjon om dette er ikke kjent.   

DSAs vurdering 

Etter forrige statusoppdatering har det vært færre hendelser i og rundt kjernekraftverkene i Ukraina. Helt siden starten av krigen har ansatte ved Zaporizjzja kjernekraftverket jobbet under vanskelige arbeidsforhold. Rapporter om at det er tilfeller av at noe ukrainsk personell nektes adgang er bekymringsfull. Kjernekraftverket har mistet deler av sin arbeidsstyrke, og dette siste tiltaket vil trolig øke sårbarheten og legge ytterligere press på det gjenværende personellet. Nøkkelpersoner som er spesielt viktig for å sikre drift skal etter tilgjengelig informasjon likevel være blant de som har underskrevet kontrakt og har tilgang til anlegget.  

 DSA overvåker situasjonen og har god kontakt med ukrainske myndigheter og IAEA.