Gå rett til innhold

Sjekk UV-varselet der du er i påsken

Selv om påsken er tidlig i år, er det viktig å beskytte seg hvis du skal være lenge ute i sola. Du kan sjekke hvor sterk UV-strålingen er der du er på mobilen din.

Sist oppdatert: 25. mars 2021 10:00

Snø reflekterer solstrålene.
Snø reflekterer solstrålene og kan føre til at du raskt blir solbrent. Foto: DSA.

Etter en høst og vinter preget av hjemmekontor og mye innesitting for mange, kommer påskeferien som et friskt pust med muligheter for fine timer utendørs. Ikke glem å beskytte hud og øyne, uansett om du tenker deg på ski, ut i båt eller bare skal være i hagen.

– Selv om det ikke blir noen ekstrem påske med hensyn til UV-strålingen, vil vi fortsatt merke at vi har fått sol om vi har vært ute en stund, sier seksjonssjef Lill Tove Nilsen i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).

Hvor sterk er sola?

DSA og Meteorologisk institutt (MET) samarbeider om utarbeidelse av UV-varsel, mens det er MET og NRK som samarbeider om Yr. I fjor lanserte Yr en tjeneste hvor du kan sjekke hvor sterk UV-strålingen forventes å bli der du er, uansett hvor i verden du er.

På nettsidene til Yr finner du UV-varselet for ditt sted i fanen «I nærheten». Se et eksempel på hvordan det kan se ut på Finse her. UV-varselet finnes også i Yr-appen på mobil, i fanen «I nærheten» eller «Rundt deg».

UV-varselet oppgir UV-stråling ved skyfri himmel. Et middels tykt skylag vil omtrent halvere UV-verdiene.

NILU - Norsk institutt for luftforskning lager også daglige UV-varsel for inn- og utland. Foreløpig må vi nøye oss med å feriere i Norge, men når det blir aktuelt å reise igjen, har NILU kart med tredagers UV-varsel for kjente feriedestinasjoner i utlandet på sine nettsider.

Snø og vann reflekterer sola

Fjellet i Sør-Norge har rikelig med snø, mens det er lite snø i lavlandet. I Troms og Finnmark er det mye snø fortsatt.

Snøen reflekterer solstrålene veldig godt, faktisk øker det solstrålingen med opp mot 50 prosent. Også sjøsprøyt og bølger gir refleksjon.

– Strålingen som treffer huden og øynene forsterkes når man er på sjøen eller i områder med snø. Uten beskyttelse kan du bli solbrent og snøblind. Så husk både solkrem og solbriller når du skal ut på tur, sier Nilsen.

I fjor hadde vi et «ozonhull» over Arktis i påskeuka, som ga ekstra sterk UV-stråling når det var klarvær. I år forventes det ikke spesielt tynt ozonlag, men det kan variere en god del fra dag til dag og føre til daglige variasjoner i UV-strålingen.

Husk beskyttelse

Mange blir solbrente når de ikke tenker at de skal sole seg, men bare er utendørs, for eksempel for å jobbe i hagen.

– Det er nå på våren at sola og UV-strålingen øker mest fra dag til dag, og i ukene etter påske er den sterk nok til å gjøre oss solbrente på kort tid, særlig der det er snø, sier Nilsen i DSA.

Mer solbrent i Norge

Også Kreftforeningen minner om at vi må huske å beskytte oss mot sola, selv om vi skal feriere i Norge i år.

– Det er godt for både kropp og sjel å være utendørs, men det er faktisk mer vanlig å bli solbrent her i Norge enn når vi er på solreise, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen.

Gode tips til solbeskyttelse i påsken:

  • Unngå å bli solbrent
  • Begrens tiden du er i den sterkeste sola
  • Klær og noe på hodet beskytter godt
  • Bruk rikelig med solkrem
  • Bruk solbriller
  • Sjekk UV-varselet i Yr-appen, på yr.no eller uv.nilu.no

Slik forventer vi at UV-strålingen fra sola blir denne påsken

Tabellen under viser forventet UV for påsken. Verdiene gjelder for sol og midt på dagen, og for henholdsvis med og uten snø. På denne tiden av året er det vanlig at tykkelsen på ozonlaget varierer noe fra dag til dag. På dager med tynnere ozonlag enn normalt, vil UV-indeksen kunne bli opptil 1 indeks-verdi høyere enn angitt i tabellen.

UV-indeks sier noe om hvor intense UV-strålene fra sola er; 1-2 på skalaen betyr svak, 3-5 moderat, 6-7 sterk, 8-10 svært sterk og 11 eller høyere ekstremt sterk sol. Du bør beskytte deg når UV-indeks er 3 eller høyere. 

 

 

Med snø

Uten snø

Sør-Norge

3-4, moderat
 

2-3, lav

Midt-Norge

2-3, lav

2, lav

Nord-Norge

2, lav

1-2, lav

 

Her kan du sjekke UV-strålingen der du er:

 

 

Pressekontakter for kommentarer:

  • Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet, pressevakt: 67 16 26 60. 
  • Kreftforeningen, pressevakt: tlf. 924 07 877.
  • Meteorologisk institutt, vakthavende meteorolog Oslo: telefon 22 96 30 00, Bergen: 55 23 66 00, Tromsø: 77 62 13 00 (for værvarsel).
  • NILU – Norsk institutt for luftforskning, kommunikasjonssjef Christine F. Solbakken, cfs@nilu.no, telefon: 41612181.