Gå rett til innhold

Sen påske gir sterkere UV-stråling

I år kommer påskeferien senere enn normalt. Det innebærer også sterkere UV-stråling. DSA forventer at UV-indeksen kan bli 4 i lavlandet og opp til 6 på høyfjellet i Sør-Norge.   

Sist oppdatert: 31. mars 2025 06:35

Sen påske betyr også sterkere UV-stråling. Foto: DSA

Årets påskeferie strekker seg fra 12.-21. april for mange nordmenn. Det er 9 dager senere enn normalt. 

– Sen påske innebærer også sterkere UV-stråling. I år er det derfor ekstra viktig at vi sjekker UV-varselet og beskytter oss mot solen når UV-indeksen er 3 eller høyere, sier fagdirektør Lill Tove Nilsen i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA). 

Om våren stiger solen raskt høyere på himmelen dag for dag, særlig rundt påsketider. Det fører til at UV-strålingen øker raskt i samme periode.  

Forventer moderat til sterk stråling 

DSA har vurdert hvor sterk UV-stråling vi kan forvente fra solen i påsken i år. Tallene er basert på nesten 30 år med målinger av UV-stråling på 9 ulike steder i Norge, og tar hensyn til variasjoner som følge av skyer, snø og ozon. DSA gjør vurderinger av forventet UV-stråling før påsken hvert år. 

Forventet UV-indeks midt på dagen og med sol, påsken 2025 

  

Med snø  

Uten snø  

Sør-Norge  

4-5  
  

3  

Midt-Norge  

3-4  

2-3  

Nord-Norge  

2-3  

Kilde: DSA 

UV-strålingen påvirkes både av tykkelsen på ozonlaget, snø og sjø. På dager med tynnere ozonlag, vil UV-indeksen kunne bli opptil 1 indeks-verdi høyere enn det som er angitt i tabellen. 

– Om våren er det vanlig at tykkelsen på ozonlaget varierer noe fra dag til dag. På dager med tynt ozonlag, kan UV-strålingen bli sterkere enn forventet. På snørike steder i Sør-Norge kan eksempelvis UV-indeksen komme opp i 6 i påsken, noe som betyr sterk stråling, sier Nilsen. 

Lill Tove Nilsen
Fagdirektør Lill Tove Nilsen i DSA anbefaler å sjekke UV-varselet i påsken. Foto: DSA

Også snø og sjø påvirker strålingen. 

– Snø og sjøsprøyt sprer og reflekterer solstrålene veldig godt. Gammel snø kan øke solstrålingen med 50 prosent, mens nysnø faktisk kan øke strålingen med over 80 prosent. Det er derfor ekstra viktig å beskytte hud og øyne hvis du skal være på fjellet eller ved sjøen i påsken. Bruk gjerne solbriller som skjermer godt mot stråling inn fra sidene, sier Nilsen. 

Svært sterk UV-stråling i flere ferieland 

En del nordmenn drar sørover i påsken, der UV-strålingen er langt sterkere enn i Norge. I land som Spania og Hellas forventer DSA at UV-indeksen vil komme opp i 8-9 i påsken. Det betyr svært sterk UV og svært høy risiko for å bli solbrent hvis man ikke beskytter seg. 

 – Vi anbefaler å sjekke UV-indeksen, enten du skal være hjemme, på fjellet, ved sjøen eller i utlandet. Følg solrådene og beskytt deg mot solen dersom indeksen er 3 eller høyere, sier Nilsen. 

Fem solråd 

DSA har i samarbeid med forskere og etater som jobber med forebygging av hudkreft i Norge, kommet frem til fem solråd for hvordan du kan beskytte huden din. Disse er: 

  1. Begrens tiden i sterk sol 

  1. Oppsøk skygge 

  1. Bruk klær, noe på hodet og solbriller 

  1. Bruk rikelig med solkrem, faktor 30 eller høyere 

  1. Ikke bruk solarium 

Om UV-indeksen 

UV-indeksen sier noe om hvor intense UV-strålene fra solen er. Jo høyere UV, jo høyere er risikoen for å bli solbrent. DSA anbefaler solbeskyttelse når indeksen er 3 eller høyere. 1-2 betyr lav stråling, 3-5 moderat stråling, 6-7 sterk stråling, 8-10 svært sterk stråling mens 11 og høyere innebærer ekstremt sterk stråling. 

UV-indeksen kan sjekkes på yr.no, eller hos NILU.