Gå rett til innhold

Oppdatert informasjon om skogbrann i Tsjernobyl-området

DSA følger skogbrannene i Tsjernobyl-området. 

Sist oppdatert: 14. april 2020 12:59

Oppdatering 17. april:

Fra klokken 16 den 16. april fortsatte arbeidet med brannslukking i forbudssonen rundt Tsjernobyl. Beredskapsstyrker og mannskap jobber med å grave opp og fjerne tørre skogsmasser. 

Sterke vinder førte til nye ulmebranner enkelte steder. Områdene er ikke utbredt, og de utgjør ingen trussel mot Tsjernobyl-anlegget og tilhørende avfallsanlegg i området. 
I selve brannområdene er det registrert noe forhøyet strålingsnivå. Nivåene i Kiev og regionen for øvrig er normal.

I Norge er det så langt ikke målt noe forhøyet radioaktivitet grunnet brannene. Vi analyserer prøver jevnlig og vil rapportere eventuelle funn fortløpende. Det er ingen fare for helse- eller miljøeffekter i Norge grunnet skogbrannene.

Tirsdag 14. april: 

Ukrainske myndigheter melder at noen branner er slukket, mens andre fortsatt må bekjempes. Store mannskaper er involvert i slukkingen, inkludert kjøretøy og fly.
 
Tirsdag 14. april meldes det at det ikke er åpen ild i eksklusjonssonen rundt Tsjernobylanlegget, men at noen ulmebranner fortsatt pågår. Videre blir det meldt at brannene har vært noen få kilometer fra Tsjernobylanlegget og tilhørende anlegg for lagring av radioaktivt avfall.
 
Tsjernobylanlegget og avfallsanlegget skal være brannsikre ifølge ukrainske myndigheter. 
 
- Vi følger situasjonen i Tsjernobyl-området nøye og er i løpende kontakt med ukrainske myndigheter, sier beredskapssjef Astrid Liland.
 
Ukrainske myndigheter melder at strålingsnivået er noe forhøyet i enkelte steder i brannområdet, men at det er som normalt i Kiev.
 
Skogbrannene vil ikke gi helse- eller miljømessige konsekvenser i Norge. Våre spredningsprognoser viser at eventuell radioaktiv forurensning fra skogbrannene vil gå østover. Nivåene av radioaktivitet er i tillegg svært lave.