Gå rett til innhold

Oppdatering om Zaporizjzja kjernekraftverk 2. september

Inspektører fra IAEA ankom Zaporizjzja kjernekraftverk 1. september. Hensikten med inspeksjonen er å vurdere fysiske skader på anlegget, funksjonalitet på sikkerhetssystemer og arbeidsforholdene i kontrollrommet på anlegget.

Sist oppdatert: 02. september 2022 13:24

EU-kommisjonen melder at på grunn av pågående kamper rundt Zaporizjzja kjernekraftverk 1. september, ble sikkerhetssystemet på kjernekraftverket aktivert. Dette resulterte i at reaktor 5 ble stengt ned. Videre ble den eksterne 330 kV strømledningen fra Zaporizjzja kullkraftverk skadet, omfang på skadene er ukjent. 

Ukrainske myndigheter meldte 29. august at det var eksplosjoner i området rundt kjernekraftverket. Det ble oppdaget mindre skader på bygningen som er lager for radioaktivt avfall. Det ble ikke detektert endringer i strålenivået som resultat av hendelsen. 

Av Ukrainas totalt 15 reaktorer er nå 9 i drift. En ved Zaporizjzja kjernekraftverk, tre ved Rivne kjernekraftverk, tre ved South Ukraine kjernekraftverk og to ved Khmelnytskyi kjernekraftverk.

DSAs vurdering

Pågående militær aktivitet i nærliggende område til kjernekraftverket fortsetter. Situasjonen oppfattes til tider uoversiktlig, da tilgjengelig informasjon om hendelser og konsekvenser av disse er utfordrende å få verifisert. Ustabilt strømnett, krevende arbeidsforhold for det ukrainske personalet og pågående nedslag i området øker risiko for ulykker med reaktorene. Manglende mulighet for kontroll på anlegget fra den ukrainske atomsikkerhetsmyndigheten svekker også atomsikkerheten og øker risikoen for ulykker.

Videre arbeid ved DSA

DSA overvåker situasjonen og har god kontakt med ukrainske myndigheter og IAEA. DSA følger spesielt med på informasjon om tilstanden på Zaporizjzja kjernekraftverk.