DSA har finansiert boken med midler fra Nansen-programmet. Lanseringen ble markert med et arrangement i Kyiv, der både Ukrainas kulturminister, vise-utenriksminster, vise-energiminister og andre representanter fra den ukrainske regjeringen var til stede.
DSAs direktør Per Strand la i sitt åpningsinnlegg vekt på viktigheten av atomsikkerhet i et land som er i krig, og takket alle som har bidratt til at det ikke har skjedd alvorlige atomhendelser i Ukraina etter invasjonen. Han trakk særlig frem de som har gjort en innsats ved kjernekraftverkene i Zapporizjzja og Tsjornobyl under okkupasjonen, og som hver dag jobber for å unngå atomulykker som følge av krigen.
– Denne boken handler om opplevelsene til ekte mennesker i Ukraina. For en tilsynsmyndighet som DSA, er dette både relevant og viktig. Sikkerheten ved atomanleggene avhenger av menneskene som jobber der og hvordan de har det. Stress, vold, tortur og trusler mot de ansatte har alvorlige konsekvenser for sikkerheten, sier Strand.
Personer som jobbet ved ukrainske atomanlegg under invasjonen var også til stede under lanseringen. Noen av dem fortalte sine historier på arrangementet, og deres erfaringer er også med i boken.
Norges ambassadør til Ukraina holdt en avsluttende tale der hun roste ukrainsk innsats for atomsikkerhet og orienterte om økning i fremtidig støtte gjennom Nansen-programmet.
Norge har i mange år bidratt til å styrke atomsikkerheten i Ukraina gjennom regjeringens atomhandlingsplan, og fra 2023 også gjennom Nansen-programmet. DSAs samarbeid med den ukrainske atomsikkerhetsmyndigheten, kjernekraftverk og andre aktører omfatter blant annet regelverksutvikling, utarbeiding av prosedyrer for å sikre kontroll i krigssituasjoner, miljøovervåkning, informasjon til befolkningen og atomberedskap. Norge har også bidratt med reservedeler og sikkerhetsutstyr til ukrainske kjernekraftverk, noe som ble fremhevet under arrangementet.