Gå rett til innhold

Nordmenn beskytter seg bedre mot solen

Solvaneundersøkelsen 2024 viser at nordmenn har blitt flinkere til å beskytte seg med høy solfaktor, klær og skygge. Men fortsatt blir for mange solbrent.     

Sist oppdatert: 15. mai 2024 06:30

Annet hvert år gjør Respons Analyse en spørreundersøkelse om norske solvaner for Kreftforeningen og Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).

– Årets undersøkelse viser en gledelig utvikling. De aller fleste nordmenn vet hvordan de kan redusere risikoen for hudkreft. Bare 2 prosent sier nå at de aldri beskytter seg mot solen, mens andelen var 20 prosent for 10 år siden, forteller fagdirektør Lill Tove Nilsen i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).

Halvparten bruker høy faktor

Stadig færre nordmenn oppholder seg i solen for å bli brune. Samtidig er det en økende andel som beskytter seg mot solen ved hjelp av klær, ved å redusere tiden i direkte sol og gjennom bruk av høy solfaktor.

– Fem ganger så mange svarer at de bruker faktor 30 eller høyere i dag enn for 10 år siden. Det er gode nyheter, sier Nilsen.  

Likevel er det fortsatt for mange som blir solbrent, og så mange som halvparten sier de ble solbrent selv om de hadde smurt seg.

– Folk flest smører seg med altfor lite solkrem. Bruk en håndfull solkrem på kroppen, og husk å smøre flere ganger, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross.

– Ta pauser fra solen  

Sist uke kom krefttallene for 2023 som viser en fortsatt økning i nordmenn som får hudkreft.

– De fleste tilfeller av hudkreft skyldes for mye UV-stråling fra sol og solarium, så her er det utrolig mye vi kan gjøre selv for å unngå kreft.

Hun mener nordmenn har mye å lære av folk i sørlige land som tar siesta midt på dagen.  

– Det aller beste vi kan gjøre for å få ned hudkrefttallene, er å beskytte oss med klær og å gå ut av solen når den er på sitt sterkeste. Ingen brunfarge er verdt å få hudkreft for, sier Ross.

Her kan du lese hele solvaneundersøkelsen.

Pressekontakter:

  • Kreftforeningen: Hanne Marie Molde, presseansvarlig.
    E-post: presse@kreftforeningen.no, tlf: 95 27 05 03.  
  • Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA): Susanne Berg-Hansen, kommunikasjonsrådgiver. E-post: susanne.berg-hansen@dsa.no, tlf: 95 93 38 34