Gå rett til innhold

Nå haster det å måle radon

Har du tenkt å måle radon i vinter, må du sette i gang før midten av februar.

Sist oppdatert: 18. januar 2024 14:23

Vinterlandskap med flere eneboliger bak hverandre. Snø på bakken og på husene. Store furutrær i bakgrunnen med snø på.
Det er umulig å forutsi om akkurat din bolig har et radonproblem. Den eneste måten å finne det ut på er å måle. (Foto: Getty Images/Canva)

Radon skal måles over minst to måneder mellom midten av oktober og midten av april. En radonmåling bør derfor ikke settes i gang senere enn midten av februar. 

Alle bør måle 

Radon i inneluft øker risikoen for lungekreft. Du bør måle radon uansett hvor du bor i landet. Omtrent hele Norge er utsatt, og du kan finne for høye radonnivåer i boliger nesten hvor som helst. Den eneste måten du kan finne ut om din bolig har et radonproblem på, er ved å måle. Vi anbefaler alle som har bolig med oppholdsrom i de to laveste etasjene over bakkeplan, å måle radon.

Sammenlign priser 

Ta kontakt med et firma som selger radonmålinger. Undersøk gjerne med flere for å sammenligne blant annet pris. To sporfilmer koster vanligvis 400-600 kroner, men prisene varierer. Noen steder kan du kjøpe radonmålinger gjennom kommunen. Undersøk dette med din kommune.

Informasjon om radonmålinger finnes også på nettsiden til bransjeorganisasjonen Norsk radonforening. Her finner du blant annet en oversikt over deres medlemmer. 

Du kan også måle radon med et elektronisk måleapparat. Fremgangsmåten for å måle med et slikt apparat er den samme som for sporfilmmålinger. 

Radon i utleieboliger 

Utleiere skal måle radon. Leier du ut en bolig, må du dokumentere radonnivået og gjøre tiltak hvis det viser seg at nivået er for høyt.

Effektive tiltak

Dersom radonnivåene i huset ditt viser seg å være for høye, finnes det hjelp å få. Hvilke tiltak som er aktuelle og hvor mye det koster varierer. Ta kontakt med en radonrådgiver for å få hjelp til dette.