Gå rett til innhold

Nå haster det å måle radon

Har du tenkt å måle radon i vinter, må du sette i gang før midten av februar.

Sist oppdatert: 18. januar 2023 09:49

Radon skal måles over minst to måneder mellom midten av oktober til midten av april. En radonmåling bør derfor ikke settes i gang senere enn midten av februar.

Alle bør måle

Radon i inneluft øker risikoen for lungekreft. Du bør måle radon uansett hvor du bor i landet. Omtrent hele Norge er utsatt, og du kan finne for høye radonnivåer i boliger nesten hvor som helst. Den eneste måten du kan finne ut om din bolig har et radonproblem på, er ved å måle. DSA anbefaler alle som har bolig med oppholdsrom i de to laveste etasjene over bakkeplan, å måle radon. 

Du tar selv kontakt med et firma

Ta kontakt med et firma som selger radonmålinger: Slik måler du radon. Undersøk gjerne med flere for å sammenligne blant annet pris. To sporfilmer koster vanligvis mellom 400-600 kroner, men prisene varierer. Noen steder kan du kjøpe radonmålinger gjennom kommunen. Undersøk dette med din kommune. Informasjon om radonmålinger finnes også på nettsiden til bransjeorganisasjonen Norsk Radonforening. Her finner du blant annet en oversikt over deres medlemmer. 

Du kan også måle radon med et elektronisk måleapparat. Fremgangsmåten for å måle med et slikt apparat er den samme som for sporfilmmålinger. 

Ikke la deg skremme fra å måle radon

Noen få firmaer driver med telefonsalg av radonmålinger, og du kan ha blitt oppringt. Prisen på målingene er ofte høy, og det hender at selgerne gir uriktig informasjon. Noen ganger har selgerne også gitt inntrykk av at de ringer på oppdrag av blant andre staten. Dette stemmer aldri. DSA selger ikke radonmålinger i inneluft over telefon. Vi tilbyr fra tid til annen radonmålinger i forbindelse med kartlegginger. Da blir alltid de berørte informert skriftlig, og deltagelse i slike kartlegginger er alltid gratis.

Ikke la en slik opplevelse hindre deg fra å måle radon hjemme. Det finnes mange seriøse firmaer. DSA anbefaler alle å måle radon, og når du selv tar kontakt med ulike firmaer, kan du velge den beste løsningen. 

Radon i utleieboliger

Utleiere plikter å måle radon. Leier du ut en bolig, må du dokumentere radonnivået og gjøre tiltak hvis det viser seg at nivået er for høyt.

Gode og effektive tiltak mot radon

Dersom radonnivåene i huset ditt viser seg å være for høye, finnes det hjelp å få. Her kan du lese om hvordan denne familien løste sitt radonproblem