Gå rett til innhold

Nå bør du måle radon i boligen din

Oktober er måneden for å starte radonmåling i boligen din. Radon i inneluften øker risikoen for å utvikle lungekreft.

Sist oppdatert: 14. oktober 2022 11:41

Radon i inneluft øker risikoen for lungekreft. Regjeringen varsler at det kommer en ny radonstrategi i 2023.

Målesesongen for radon er fra midten av oktober til midten av april. Du bør måle i minst to måneder i denne perioden. Det finnes en rekke firmaer som tilbyr måleutstyr. DSA anbefaler at du selv kontakter flere ulike firmaer for å sammenligne pris og tilbud. Det trenger ikke å koste mer enn 400-600 kroner å få målt boligen din.

Alle bør måle 

Du bør måle radon uansett hvor du bor i landet. Omtrent hele Norge er utsatt, og du kan finne for høye radonnivåer i boliger nesten hvor som helst. Vi anbefaler alle som har bolig med oppholdsrom i de to laveste etasjene over bakkeplan, å måle. 

Så lavt som mulig

Radonnivåene bør holdes så lave som det er praktisk mulig å få til. Du bør gjøre tiltak dersom nivået i ett eller flere oppholdsrom overstiger 100 becquerel per kubikkmeter (Bq/m3). Radonnivået bør alltid være lavere enn 200 Bq/m3 i årsmiddelverdi. 

Gode og effektive tiltak mot radon

Dersom radonnivåene i huset ditt viser seg å være for høye, finnes det hjelp å få. Her kan du lese om hvordan denne familien løste sitt radonproblem.

Økt risiko for lungekreft

Radon er en gass som dannes kontinuerlig i berggrunnen. Den siver inn i bygningen gjennom sprekker og utettheter. Når du puster inn luft som inneholder radon, avgir dette stråling til lungene. Over tid kan dette føre til lungekreft. Radon i boliger er den viktigste årsaken til utvikling av lungekreft, etter aktiv røyking.

Slik måler du radon

 

  • Det er enkelt og rimelig å måle radon. Det trenger ikke å koste mer enn 400-600 kroner, og målingen gjør du selv. 
  • Måleutstyret skal plasseres i et oppholdsrom, og ligge på samme sted i minst to måneder for å gi sikker informasjon. 
  • Du kan måle radon med sporfilmer eller med et elektronisk radonmåleapparat, fremgangsmåten er uansett den samme, både når det gjelder plassering og måleperiode. 
  • Måleutstyret bestiller du hos et radonmålefirma. Ta kontakt med flere firmaer for å sammenligne pris og tilbud. Hør også om din kommune er blant dem som tilbyr innbyggeren målinger til en fordelaktig pris. 
  • Det er viktig at du måler radon i minst to måneder for å få et sikkert resultat. Radonkonsentrasjonen kan variere mye fra dag til dag og fra uke til uke. 
  • Leier du ut en bolig, skal du dokumentere radonnivået. Du må gjøre tiltak hvis det viser seg at nivået er for høyt.