Gå rett til innhold

Internasjonalt møte i Oslo om atomsikkerhet i Ukraina

Representanter fra ukrainske myndigheter, flere lands utenriksdepartementer, strålevern- og atomsikkerhetsmyndigheter, IAEA og FN er til stede under et møte i Oslo 18. og 19. april. Målet er å finne best mulige løsninger for å styrke atomsikkerheten i Ukraina.

Sist oppdatert: 19. april 2023 09:18

Flere stater og organisasjoner jobber for å bedre atomsikkerheten i Ukraina. For å samle aktørene og koordinere arbeidet, tok Norge initiativ til å opprette «Information Sharing Initiative» (ISI). Møtet i Oslo er en del av dette samarbeidet.   

– Vi har en langsiktig plan og forpliktelse til å bistå og samarbeide med Ukraina innen atomsikkerhet. Dette arbeidet utføres best med utgangspunkt i ukrainernes behov og i tett dialog med våre internasjonale partnere, sier direktør Per Strand i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).

Samarbeider om atomsikkerhet 

ISI ble opprettet etter annekteringen av Krim i 2014. På denne tiden hadde flere land økt innsatsen for å styrke atomsikkerheten i Ukraina, og flere hadde liknende aktiviteter i samme område. Gjennom ISI kan deltakerne koordinere tiltak, dele erfaringer, unngå dobbeltarbeid og lytte til ukrainernes ønsker og prioriteringer.

Mer enn 80 deltakere fra en rekke land deltar på møtet i Oslo. Blant disse er representanter fra det ukrainske parlamentet, Ukrainas utenriksdepartement, innenriksdepartement og energidepartement, den ukrainske sikkerhetstjenesten, den ukrainske grensevakten, Energoatom (det statlige selskapet som driver kjernekraftverkene i Ukraina), USAs utenriksdepartement, forsvarsdepartement og energidepartement, utenriksdepartementene i Canada og Frankrike, strålevernsmyndighetene i Sverige og Finland, Den europeiske bank for gjenoppbygning og utvikling, IAEA, FNs kontor for narkotika og kriminalitet, det norske utenriksdepartementet og DSA.

Reduserer risikoen for radioaktivt utslipp

Norge og det internasjonale samfunnet jobber aktivt for å redusere risikoen for hendelser som kan føre til radioaktive utslipp fra kjernekraftverk i Ukraina. Å forhindre at kjernefysisk materiale havner i feil hender og brukes i terrorangrep eller andre uønskede handlinger er en annen viktig oppgave.