Gå rett til innhold

Høy tillit til myndighetenes informasjon om atomhendelser

93 prosent har tillit til myndighetenes informasjon angående atomhendelser. Minst like mange vil følge myndighetenes råd hvis det blir radioaktivt nedfall i Norge.

Sist oppdatert: 09. februar 2023 10:31

Det viser en ny undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på oppdrag fra DSA.

– Det er positivt at så mange har tillit til informasjonen vår og at de aller fleste sier de vil følge myndighetenes råd hvis det blir radioaktivt nedfall i Norge. Vi er opptatt av å kommunisere tydelig og nå ut til flest mulig, sier direktør Per Strand i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).

Undersøkelsen ble gjennomført i et representativt utvalg personer over 18 år, i januar 2023. Målet var å kartlegge befolkningens holdninger og vurderinger knyttet til konsekvenser i Norge av et radioaktivt utslipp fra en reaktor eller ved bruk av taktisk atomvåpen i Ukraina.

Høy tillit i befolkningen  

De aller fleste i undersøkelsen, 93 prosent, har tillit til myndighetenes informasjon når det gjelder atomhendelser. 66 prosent har «i stor grad tillit» mens ytterligere 27 prosent «i noen grad har tillit». 6 av 10 opplever informasjonen som tydelig.

Videre oppgir 2 av 3 at de ubetinget vil følge råd fra myndighetene hvis det blir radioaktivt nedfall i Norge. Omtrent alle de resterende mener at de antakelig vil følge dem.

Mange har fått med seg informasjon

83 prosent følger nyhetsbildet om Ukraina-krigen i stor eller noen grad. Andelen som følger med på nyhetsbildet er klart økende med alder. Nesten 2 av 3 har sett informasjon knyttet til konsekvenser i Norge av et radioaktivt utslipp fra en reaktor eller bruk av taktiske atomvåpen i Ukraina. Noen færre, 41 prosent, har sett informasjon om hvilke tiltak som kan bli satt i verk i Norge hvis det skjer en atomhendelse i Ukraina.

Flertallet av de spurte er bekymret for konsekvenser i Norge ved en atomhendelse. Det gjelder særlig hvis det blir brukt taktiske kjernevåpen i Ukraina. 81 prosent oppgir å være bekymret over dette i stor eller noen grad.