Gå rett til innhold

– Hovedkraftlinjen til Zaporizjzja kjernekraftverk i drift igjen

Hovedkraftlinjen til Zaporizjzja kjernekraftverk var midlertidig ute av drift etter russiske angrep mot Ukrainas kraftnettverk natt til fredag. Hovedkraftlinjen skal nå være i drift igjen.

Sist oppdatert: 22. mars 2024 09:52

Tidlig fredag orienterte ukrainske myndigheter DSA om at kjernekraftverket i Zaporizjzja kun var tilkoblet kraftnettverket med sin reservelinje. Hovedkraftlinjen var midlertidig ute av drift etter russiske angrep.

Fredag formiddag får DSA opplyst av Energoatom (det statlige foretaket som driver Ukrainas kjernekraftverk) at hovedkraftlinjen er i drift igjen. 

Har dieselaggregater

– Vi følger situasjonen tett. Det er alvorlig når hovedkraftlinjen er ute av drift, men dette er noe som har skjedd tidligere, og som driftspersonellet har håndtert godt. Zaporizjzja kjernekraftverk også har dieselaggregater som kan ta over og forsyne anlegget i 20 døgn dersom all ekstern kraftforsyning forsvinner, sier direktør Per Strand i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).

Kjernekraftverk bruker atombrensel for å produsere kraft. Brenselet i reaktoren trenger nedkjøling hele tiden, både i drift og en stund etter nedstenging. Strøm er nødvendig for nedkjøling av reaktoren, men også for sikkerhets- og kontrollsystemer. De fleste kjernekreftanlegg har dieselgeneratorer som kan sikre drift av kjølepumper og andre nødsystemer i en periode, dersom den eksterne strømforsyningen forsvinner. Hvis strømmen blir helt borte, kan temperaturen på brenselet stige.

Kan få alvorlige konsekvenser 

Dersom brenselet i reaktoren smelter, kan det føre til radioaktive utslipp. Om det faktisk skjer et utslipp og hvor raskt det skjer, avhenger blant annet av hvilke sikkerhetssystemer som fungerer og hvilke andre tiltak som settes i verk. Bortfall av strøm kan også resultere i at rør og andre systemer ved anlegget blir ødelagt på grunn av lave temperaturer.