Gå rett til innhold

Fortsatt nok vannforsyning til Zaporizjzja kjernekraftverk

Vannstanden i Kakhovka-vassdraget har sunket til et nivå hvor det ikke lenger er mulig å pumpe vann inn i kjøledammen til Zaporizjzja. Dagens vannforsyning i kjøledammen er imidlertid nok til reaktor- og brenselskjøling i flere måneder.

Sist oppdatert: 16. juni 2023 12:14

- DSA fortsetter å være i tett kontakt med den ukrainske atomsikkerhetsmyndigheten SNRIU som overvåker situasjonen nøye. De bekrefter overfor DSA at det ikke er noen umiddelbar risiko for uønskede hendelser ved anlegget på nåværende tidspunkt etter ødeleggelsen av Kakhovka-demningen, sier direktør Per Strand.

Det forutsetter imidlertid at kjøledammen til anlegget forblir intakt. Kjøledammens konstruksjon er robust, og det er lite drenering. Vanntap fra kjøledammen er hovedsakelig fra fordamping. En tilsiktet handling som ødelegger kjøledammen, vil imidlertid være kritisk siden Zaporizjzja kjernekraftverk da vil miste mulighet for kjølevann fra den. Det fins enkelte nødløsninger utover dette, men kun for kort tid.

Dersom kjernekraftverket mister all evne til kjøling vil radioaktivt utslipp kunne skje i løpet av noen dager. Hvilke land som da vil kunne rammes, avhenger av været på utslippstidspunktet. Ettersom reaktorene har vært nedstengt i flere måneder, har kortlivede radioaktive stoffer som for eksempel jod-131 forsvunnet. De langlivede radioaktive stoffene, som ofte blir et problem i næringsmiddelproduksjon, er fortsatt til stede i omtrent samme omfang.

- Det er beroligende at vannforsyningen fortsatt er stabil, men bruddet i Kakhovka-demingen øker trusselen mot anlegget. Men anlegget er mer sårbart nå, siden det er helt avhengig av at kjøledammen utenfor ZNPP forblir intakt. Derfor følger DSA svært nøye med, sier Strand.