Gå rett til innhold

DSAs direktør ny visepresident for atomsikkerhetskonvensjonen

Direktør Per Strand i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) ble torsdag valgt til visepresident for atomsikkerhetskonvensjonen (Convention on Nuclear Safety, CNS) for de neste tre årene.

Sist oppdatert: 05. september 2024 14:50

Per CNS.jpg
Direktør Per Strand i DSA. Foto: DSA

– Jeg ser frem til å bidra til å modernisere, effektivisere og styrke atomsikkerheten og atomberedskapen i verden gjennom dette arbeidet. Det er viktig for å styrke det internasjonale rammeverket og de utfordringene det er med krig i land med kjernekraftverk, sier Per Strand.

Atomsikkerhetskonvensjonen trådte i kraft i 1994, og har som formål å styrke atomsikkerheten ved sivile kjernekraftverk og atomanlegg. Konvensjonen er viktig for det internasjonale rammeverket og for lands forpliktelser når det gjelder atomsikkerhet og atomberedskap.

Hvert tredje år gjennomføres det møter om atomsikkerhetskonvensjonen. På disse møtene rapporterer alle landene som har signert konvensjonen om egen atomsikkerhet, og det blir vurdert om atomsikkerheten er i henhold til det internasjonale rammeverket.

I dag er det flere utfordringer og endringer knyttet til atomsikkerhet og atomberedskap, både når det gjelder utvikling av ny kjernekraft og ivaretakelse av atomsikkerhet i krig. Krigen i Ukraina pågår fortsatt, og er den første krigen i et land med kjernekraftverk.