Gå rett til innhold

DSA signerte samarbeidsavtale med USAs atomsikkerhets-myndighet

En ny samarbeidsavtale legger til rette for utveksling av teknisk informasjon og samarbeid innen atomsikkerhet mellom Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) og USAs atomsikkerhetsmyndighet.

Sist oppdatert: 16. september 2024 09:54

Formann Christopher T. Hanson i NRC og direktør Per Strand i DSA signerte avtalen i Wien mandag 16. september. Foto: DSA

Avtalen ble signert i Wien mandag 

– Vi har en felles interesse med våre amerikanske kolleger i å utveksle informasjon og samarbeide innen atomsikkerhet. Samarbeid på tvers av landegrenser er viktig for å styrke atomsikkerheten internasjonalt, men også her hjemme, sier direktør Per Strand i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA). 

I henhold til avtalen kan DSA og den amerikanske atomsikkerhetsmyndigheten, NRC (The United States Nuclear Regulatory Commission) blant annet utveksle informasjon om regulering og tilsyn knyttet til sikkerheten ved kjernefysiske anlegg og radioaktivt materiale, beredskapsstrategier, avvikling av kjernefysiske anlegg og håndtering av radioaktivt avfall. Avtalen legger også opp til at DSA og NRC raskt skal varsle hverandre ved viktige hendelser og dersom det oppstår tekniske problemer som kan være av interesse for den andre parten. Den gir i tillegg grunnlag for samarbeid for økt atomsikkerhet internasjonalt, spesielt i Ukraina. 

DSA er øverste atomsikkerhetsmyndighet i Norge og er innstillende fagmyndighet til konsesjon for nukleære anlegg. DSA arbeider også for å øke atomsikkerheten internasjonalt og for å hindre spredning av radioaktivt materiale. 

– Internasjonalt samarbeid er en viktig del av vår virksomhet, og vi har over flere år hatt et omfattende bilateralt prosjektsamarbeid med andre land. USA er ett av flere land vi samarbeider med når det gjelder atomsikkerhet, sier Strand.