Protonterapi, eller protonbehandling, er en ny type strålebehandling for kreft. Det er et etablert behandlingstilbud i mange land, men fram til nå har det ikke vært tilgjengelig i Norge.
– Det har vært en lang og omfattende prosess som har pågått over flere år, og DSA har underveis veiledet prosjektet om krav i de ulike regelverkene, sier avdelingsdirektør Tone Bergan i DSA.
Oslo universitetssykehus (OUS) har tidligere fått godkjenning etter strålevernforskriften til blant annet anskaffelse og teknisk bruk av protonutstyr, det vil si bruk av utstyret som ikke er på mennesker. I tillegg har de fått tillatelse etter forurensningsloven til utslipp av radioaktive stoffer til omgivelsene.
Først i Norge
Sykehuset blir det første i Norge som tilbyr strålebehandling med protoner. Behandlingen vil bli gitt ved det nye protonterapibygget ved Radiumhospitalet, som stod ferdig høsten 2024.
For å få innvilget søknaden har sykehuset blant annet måttet dokumentere at det er etablert kompetanse innen protonterapi for de ulike yrkesgruppene onkolog, stråleterapeut og medisinsk fysiker.
– OUS har også måttet legge fram målinger som dokumenterer at bygget er tilstrekkelig stråleskjermet, så det er trygt for ansatte og andre å oppholde seg i lokalene, sier Bergan.
Det planlegges for et tilsvarende behandlingstilbud ved Haukeland universitetssjukehus i Bergen. Til sammen vil dette sikre at kreftpasienter fra hele landet kan få strålebehandling med protoner i Norge, og slippe å bli sendt utenlands.
Les mer om det nasjonale behandlingstilbudet på OUS' og Helse Bergens nettsider. På våre nettsider finnes informasjon om DSAs rolle.