Gå rett til innhold

Derfor bør du ikke ta solarium

Rundt 9 av 10 tilfeller av hudkreft i Norge skyldes for mye soling ute og i solarium. Solarium er kreftfremkallende, og risikoen øker jo yngre du er når du begynner. Det finnes ingen trygg, nedre grense for hvor mye solarium du kan ta.

Sist oppdatert: 29. juni 2022 13:27

I siste episode av podkasten Sikre kilder snakker vi om sammenhengen mellom solariebruk og hudkreft. Siden 2012 har det vært 18-årsgrense for å ta solarium i Norge. Fagdirektør for optisk stråling i DSA, Lill Tove Nilsen, forklarer hvorfor.

All bruk av solarium gir økt kreftrisiko (Illustrasjonsfoto: Envato Elements)
All bruk av solarium gir økt kreftrisiko (Illustrasjonsfoto: Envato Elements)

– Studier viser at kreftrisikoen er høyest for dem som starter med solarium i ung alder. De som startet med solarium tidlig fikk også diagnosen føflekkreft tidligere enn de som ikke hadde brukt solarium, sier Nilsen.

Visste ikke at det var farlig

Inger-Lill Bjerke (58) fra Oslo var glad i å «ta sol» i yngre dager. Hun hadde ikke kunnskap om at det var farlig, og solarium var en hverdagslig greie for henne.

Inger-Lill Bjerke (Foto: privat)
Inger-Lill Bjerke (Foto: privat)

– Noen ganger brukte jeg lunsjpausen min til å legge meg i solarium i 20 minutter for å slappe av litt. Andre ganger var det for å få en fin brunfarge, forteller Bjerke.

For tre år siden fikk hun diagnosen malignt melanom, også kalt føflekkreft. Diagnosen kom som et sjokk.

– Jeg hadde aldri trodd jeg skulle få det. Det var ingen i familien som hadde hatt det tidligere, og jeg har ingen nære venner som har hatt det heller. Så det var veldig overraskende, sier hun.

Vanskelig å kontrollere

Alderskontroll, reklameforbud, forbud mot ubetjente solstudioer, og totalforbud mot solarier, er ulike måter å få ned solariebruken på. Hvordan gjøres det i andre land? Og hvor enkelt er det for de under 18 år å få tilgang til solarium?

Det er noe av det du får svar på i podkast-episoden. Klikk deg inn via lenken, eller hør hele episoden i spilleren øverst i saken.