Gå rett til innhold

Bruken av radioaktive legemidler vil øke i fremtiden

Utvikling, produksjon og bruk av radioaktive legemidler i Norge er forventet å øke i årene som kommer. Det slås fast i en ny rapport.

Sist oppdatert: 29. november 2024 09:30

Person i hvit legefrakk og gule hansker holder en sprøyte og et glass med legemiddel inne i et glassbur.
Radioaktive legemidler kan brukes til både undersøkelser og behandlinger. (Illustrasjonsfoto: Getty Images)

Rapporten Radiofarmaka i Norge i dag og utvikling mot år 2100 er gjennomført av konsulentselskapet Teriak, på oppdrag for Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA). Formålet med rapporten er å øke kunnskapsgrunnlaget innen radiofarmaka, og sikre god forvaltning på området. 

Rapporten ble lansert 29. november:

– Den forespeilede økningen i produksjon og bruk av radiofarmaka i Norge, gjør at vi kan forvente økte mengder radioaktive utslipp og avfall. Det vil i tillegg være et behov for å håndtere radioaktive stoffer med lengre halveringstid enn det dagens radioaktive legemidler har, sier fungerende avdelingsdirektør Ingeborg Mork-Knutsen i DSA. 

Radiofarmaka er radioaktive legemidler som brukes i nukleærmedisin til diagnostikk, behandling og kombinasjonen av disse – teranostikk. I nukleærmedisin får pasienten radioaktivt stoff (radiofarmaka) tilført kroppen, slik at pasienten selv blir den radioaktive strålekilden, til forskjell fra røntgen, hvor strålene sendes gjennom kroppen fra en strålekilde utenfor pasienten. 

Ved de fleste nukleærmedisinske undersøkelser vil det aller meste av radioaktiviteten forsvinne fra kroppen i løpet av det første døgnet eller de første dagene. 

I rapporten har man sett på hvordan DSA forvalter utslipp av radioaktive stoffer og radioaktivt avfall fra radiofarmakaområdet. DSA kan gi tillatelse til radioaktiv forurensning og håndtering av radioaktivt avfall etter forurensningsloven. 

–  Rapporten ser også på hvordan andre land vi samarbeider med håndterer utslipp og avfall fra radioaktive legemidler, noe som er svært nyttig for oss som forvaltningsmyndighet. Utviklingen av nye legemidler fremover vil sannsynligvis medføre økte utslipp og økt mengde radioaktivt avfall totalt, sier Mork-Knutsen. 

Rapporten peker på at det er utilstrekkelige lagrings- og avhendingsløsninger for radioaktivt avfall fra radiofarmaka i dag, og at det er behov for en nasjonal strategi for håndtering av radioaktivt avfall fra radiofarmaka, slik at dette blir håndtert trygt, sikkert og forsvarlig også i fremtiden. Miljørisikovurderingene som er gjort, viser at utslipp av radioaktive stoffer med lang halveringstid vil kreve økt overvåkning fremover. 

– Denne rapporten blir et viktig bidrag til kunnskapsgrunnlaget for vår forvaltning av radioaktive legemidler, og en oppfølging av strategien for en trygg, sikker og forsvarlig håndtering av radioaktivt avfall i Norge som Klima- og miljødepartementet la fram i sommer, sier Mork-Knutsen.

DSA er fag- og forvaltningsmyndighet innenfor området radioaktiv forurensning og radioaktivt avfall. Virksomheter som kan medføre radioaktiv forurensing eller håndterer radioaktivt avfall trenger tillatelse etter forurensningsloven fra DSA. 

Hele rapporten kan lastes ned her.