Gå rett til innhold

Angrep på Ukrainas energiinfrastruktur førte til midlertidig stenging ved kjernekraftverk

Russiske angrep på Ukrainas energiinfrastruktur førte mandag til at det ble satt i gang risiko-reduserende tiltak ved to ukrainske kjernekraftverk. Ved Rivne kjernekraftverk ble tre reaktorer koblet fra kraftnettet, mens South Ukraine kjernekraftverk reduserte effekten på kraftproduksjonen og koblet én av reaktorene fra kraftnettet.

Sist oppdatert: 26. august 2024 19:15

– Ukrainske atomsikkerhetsmyndigheter informerte oss i ettermiddag om russiske angrep på energiinfrastrukturen i landet, og at det var gjennomført risiko-reduserende tiltak ved to av kjernekraftverkene. Vi vurderer at det ikke er behov for handling fra norsk side nå, men følger situasjonen tett, sier direktør Per Strand i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).

De to kjernekraftverkene skal ikke ha blitt direkte berørt av angrepene.

Ved Rivne kjernekraftverk ble reaktor 1, 3, og 4 koblet fra kraftnettet klokken 08:58 mandag morgen, lokal tid.

South Ukraine kjernekraftverk reduserte effekten på kraftproduksjonen klokken 09:05 mandag morgen, og koblet reaktor 3 fra kraftnettet klokken 17:10, lokal tid.

Det har over tid blitt gjennomført flere målrettede og systematiske russiske angrep på energisektoren i Ukraina. Det bidrar til å svekke både strømforsyningen og atomsikkerheten. Ukraina har fire kjernekraftverk, som alle er avhengige av stabil strøm fra nettet. 

Norge har i flere år bidratt til å styrke atomsikkerheten i Ukraina.