Gå rett til innhold

9 av 10 nordmenn kjenner til UV-indeksen

Stadig flere nordmenn kjenner til UV-indeksen, og unge er de ivrigste brukerne. De fleste sjekker varselet for å være mindre i solen når UV-indeksen er høy.

Sist oppdatert: 16. mai 2024 06:35

Det viser tall fra Solvaneundersøkelsen, en befolkningsundersøkelse gjennomført på oppdrag fra Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) og Kreftforeningen. Les den her.

UV-indeksen viser hvor sterk strålingen fra solen er, og når det er nødvendig med solbeskyttelse.

– Det er veldig positivt at stadig flere kjenner til og sjekker UV-indeksen. Vi håper høy bevissthet om når solen er sterk, gjør det enklere for folk å vite når de bør beskytte seg. Vi anbefaler alle å beskytte seg mot solen når UV-indeksen er 3 eller høyere, sier fagdirektør Lill Tove Nilsen i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).

Positiv utvikling

Mens 79 prosent av befolkningen hadde hørt om UV-indeksen i 2022, har andelen steget til 91 prosent i 2024. 4 av 10 sjekker indeksen jevnlig eller noen ganger. Unge under 35 år er de ivrigste brukerne: Nesten 60 prosent av dem sjekker UV-indeksen jevnlig eller noen ganger.

Det har vært flere saker i media om unge som bruker UV-varselet til å sole seg når UV-indeksen er høy – stikk i strid med hensikten. Solvaneundersøkelsen viser imidlertid at flertallet i befolkningen over 18 år bruker UV-varselet slik det er ment.  

– De fleste sjekker UV-indeksen for å vite om solbeskyttelse er nødvendig og for å være mindre i solen når indeksen er høy. Samtidig ser vi at 10 prosent sjekker UV-indeksen for å være ute når indeksen er høy, og at unge er overrepresentert i denne gruppen. Mye soling i ung alder øker risikoen for hudkreft senere i livet, derfor er det særlig viktig at unge beskytter seg mot solen, sier Nilsen.

Sterkest om sommeren

UV-indeksen er et internasjonalt mål på styrken til ultrafiolett stråling (UV-stråling). Den består av en skala fra 1 til 11+, fra lav til ekstremt høy stråling. Jo høyere UV, jo høyere er risikoen for å bli solbrent. UV-indeksen er utarbeidet av Verdens helseorganisasjon (WHO) og Verdens meteorologiorganisasjon (WMO).

UV-varselet er et samarbeid mellom Meteorologisk institutt, NRK og DSA, og kan blant annet sjekkes på Yr.