– Gammel snø kan øke solstrålingen med 50 prosent, mens nysnø faktisk kan øke strålingen med over 80 prosent. Det skyldes at snøen sprer og reflekterer solstrålene veldig effektivt, sier fagdirektør Lill Tove Nilsen i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).
– Vi anbefaler å følge med på UV-varselet, og at man beskytter seg med solkrem og med solbriller som dekker godt for stråling som kommer inn fra sidene, sier hun.
Fraråder «sjokksoling»
UV-indeksen (UVI) er et internasjonalt mål på styrken til UV-strålingen, som består av en skala fra 1 til 11 +. Jo høyere UV, jo høyere er risikoen for å bli solbrent.
I Sør-Norge, særlig i fjellområder med nysnø, kan UV-indeksen komme opp mot 4 i påsken. Mange nordmenn drar til mer solrike land i påsken, der UV-strålingen er langt sterkere. I Spania og Hellas kan eksempelvis indeksen komme opp mot 6 og 7 i mars-april, noe som betyr sterk UV og høy risiko for å bli solbrent.
– Sjokksoling i Syden etter en lang vinter i Norge er veldig skadelig. Huden glemmer ikke, og jo flere ganger man blir solbrent, jo større blir risikoen for å utvikle hudkreft, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen.
Hun oppfordrer nordmenn i sydlige strøk å ta gode pauser i skyggen, beskytte huden med klær og bruke rikelig med solkrem med minst faktor 30 gjennom hele dagen.
Stadig sterkere sol
Fra mars-april står solen stadig høyere på himmelen i Norge. Det fører til at UV-strålingen øker raskt dag for dag. Solbeskyttelse blir stadig viktigere i tiden etter påske, ikke minst i langhelgene i mai.
– Vinterhud blir lettere brent. I tillegg er det mer vanlig å bli solbrent når man gjør andre ting utendørs enn å sole seg. Husk derfor solbeskyttelse hvis du skal gi sykkelen en vårpuss, gå en tur eller gjøre andre aktiviteter ute, sier Stenstadvold Ross.
Værvarsel for påsken
For Sør-Norges del, ser det ut til å bli en lavtrykkspreget påske, med varierende vær. Det vil være noen dager med opphold og sol, men også en del dager med skyer, nedbør og vind. Temperaturen ventes å være relativt lav, særlig i starten av påsken, så nedbøren i fjellet vil i stor grad komme som snø. I Nord-Norge kan det også bli noe lavtrykksaktivitet, men mindre enn i sør. Det ser ut til å bli lengre perioder med øst og sørøstlig vind. Da blir det klarvær langs det meste av kysten, men mer skyet i indre strøk og på Finnmarksvidda. Påsken ser ut til å starte kald her, men blir mildere etter hvert.
Sjekk UV-indeksen der du er
UV-indeksen kan sjekkes på NILUs UV-tjeneste.
Der finner du UV-kart for hele verden, og du kan søke på kjente stedsnavn og byer. Et eget UVI –Norgeskart finnes her.
Disse kartene er basert på UVI-beregninger der daglige snødata fra NVE er inkludert, og gir dermed nøyaktige UVI-verdier for både lavlandet og snødekte fjellområder. UV-indeksen kan også sjekkes i Yr-appen og på yr.no, under fanen «Andre varsler».